Начало Избрани Астън Мартин очаква отговор от Нюи до няколко дни. Екълстоун: Аз върнах...

Астън Мартин очаква отговор от Нюи до няколко дни. Екълстоун: Аз върнах Бриаторе, достатъчно светци има

4319
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Астън Мартин очаква отговор на офертата си към Ейдриан Нюи до няколко дни. Легендарният английски конструктор получи предложение от Лорънс Строл. Твърди се, че канадският милиардер не одобрил желанието на конструктора за годишна заплата от 50 млн. британски лири. Нюи свалил искането на 25 млн. паунда. Не е ясно дали Строл е удовлетворил финансовите претенции на прочутия англичанин, но така или иначе очевидно е направил оферта, след като очаква отговор. Информацията е на италиански и нидерландски източници.

Ако успее да привлече Ейдриан Нюи в Астън Мартин, Лорънс Строл ще е взел най-доброто от техническите специалисти от отборите, доминирали в световния шампионат на Формула 1 през последното десетилетие

Репутацията на Нюи като аеродинамик и конструктор е добре известна, както и резултатите от работата му в Ред Бул, където изкара почти две десетилетия. Вчера пък бе оповестено привличането на Анди Коуел, който ръководеше проекта за най-успешната задвижваща система в Гран при от 2014 до 2021 г. – тази на Мерцедес.

Подсилването на техническия департамент на Астън Мартин ще продължи дори без нея. През последните седмици неофициално се говори, че отборът от Силвърстоун е убедил и Енрико Кардиле да напусне Ферари. За него не се очаква скоро да има официално потвърждение, тъй като все още има договор със Скудерията.

Привличането на Анди Коуел пък може да доведе до развитие и в екипа на Алпин. Инженерът водил разговори не само с Астън Мартин, но и с отбора от Енстън. Същото се твърди, че е направил и Матия Биното. Бившият шеф на Ферари в F1 започна работа извън спорта в началото на годината. Бе забелязан обаче на няколко състезания и след това се разбра, че се е виждал с Лорънс Строл. Информацията за Алпин е нова. Ако отиването на Коуел в Астън Мартин не оставя място за Биното, то Биното би могъл да оглави екипа.

В Алпин вероятно също ще има още промени след присъединяването на Флавио Бриаторе като съветник в екипа

Бърни Екълстоун препоръчал бившия шеф на Бенетон и Рено в F1 на Лука де Мео, сподели самият бивш управляващ търговските права на спорта пред швейцарския „Блик“.

„Говорих с шефа на Рено Лука де Мео по телефона доста дълго време. Той беше отчаян. Тогава излезе името Бриаторе. Бързо постигнахме съгласие, че в такава объркваща ситуация само един истински деен човек, бандит сред ангели би могъл да помогне. Така и така има достатъчно светци в цирка на Гран при. Силата на Флавио винаги е била веруюто му: „Води кратки преговори, върши работа и мисли на едро“. Във Формула 1 не ти трябват приятели, нужен ти е успех“, разказа Екълстоун.