Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин опитва да отмъкне Нюи от Ред Бул

Астън Мартин опитва да отмъкне Нюи от Ред Бул

2787
0
Ейдриън Нюи
Ейдриън Нюи, снимка Ред Бул Контент Пуул

Астън Мартин опитва да отмъкне Ейдриън Нюи. Това твърди Motorsport.com. Според източници на изданието, отборът от Силвърстоун е отправил изкушаващо предложение към главния дизайнер на Ред Бул.

Нюи е един от най-популярните и уважавани инженери в F1. 65-годишният британец има повече от 30 години стаж в световния шампионат. През това време той е работил за Уилямс, Макларън и Ред Бул и има основна заслуга за успехите на трите отбора

От 2006 г. насам Нюи е част от Ред Бул. Британецът има основна заслуга за успехите на Себастиан Фетел в периода 2010-2013 г. , както и за тези на Макс Верстапен от сезон 2021 до момента.

През годините Нюи е бил обект на интерес от страна на различни отбори от F1. Британският инженер призна, че е отхвърлил няколко оферти от Ферари. Последната от тях е била в началото на турбо-хибридната ера през 2014 г. Говори се, че от услугите на гениалния дизайнер са се интересували и от Мерцедес.

По-рано този месец се появи информация, че Арамко прави опит да привлече Нюи и Макс Верстапен. Арабската петролна компания е титулярен спонсор и основен партньор на Астън Мартин. Не е тайна, че британският отбор има амбиции да стигне до върха на F1 в бъдеще.

Наскоро се появи нова информация на Motorsport.com. Според нея, собственикът на тима на Астън Мартин Лорънс Строл е отправил предложение към Нюи. Канадският милиардер не се е отказва от идеята да докара легендарния дизайнер в Силвърстоун.

Строл поставя основите на екип, който трябва да си съперничи с Ред Бул, Мерцедес и Ферари през следващите години. В допълнение към изграждането на модерна централа с нов аеродинамичен тунел, Строл вече е привлякъл няколко ключови дизайнери от конкурентни отбори. Освен това той подписа договор с Хонда за доставка на задвижващи системи от 2026 г. нататък.

Привличането на Нюи може да се разглежда като последното липсващо парче от пъзела, за да се намали разликата с отборите в челото на колоната. Това също така ще убеди да се Фернандо Алонсо да остане в Астън Мартин. Договорът на испанеца изтича в края на тази година и не се знае дали ще бъде удължен.

Привличането на Нюи може да бъде и допълнителен аргумент, който да убеди Верстапен да отиде в Астън Мартин и да продължи връзката си с Хонда. Интерес към трикратния световен шампион проявява и Мерцедес

Астън Мартин вече привлече няколко специалисти от Ред Бул. През 2022 г. британският екип успя да отмъкне Дан Фелоус. 50-годишният инженер беше един от най-доверените хора на Нюи. В началото на годината стана ясно, че от Астън Мартин са привлекли и друг ключов служител на Ред Бул- Андор Хегедус.