Начало Избрани Ауди продължава търсенето на съотборник на Хюлкенберг

Ауди продължава търсенето на съотборник на Хюлкенберг

2740
0
Ауди F1
снимка: Ауди

Ауди продължава търсенето на съотборник на Нико Хюлкенберг. Според Матия Биното, марката е пред интересна дилема дали да запази Валтери Ботас или пък да заложи на някои млад състезател като Габриел Бортолето и Тео Пурчер.

Ауди влиза в F1 през 2026 г. Марката от Инголщат продължава с пълна сила подготовката за бъдещото си участие в шампионата. От началото на годината Ауди придоби изцяло Заубер и привлече редица специалисти. Сред тях са Биното, Джонатан Уитли и други, които имат сериозен опит в F1

В края на април Ауди потвърди привличането на Хюлкенберг за 2025 г. По този начин екипът си гарантира германски пилот, както беше обещано още преди две години. Планът беше Ауди да привлече и Карлос Сайнц. Испанецът обаче отхвърли офертата на марката и избра да се присъедини към Уилямс. Това постави Ауди в доста трудно положение заради лимитираните опции, които останаха на масата.

Биното определи разрешаването на дилемата с втория пилот на Заубер/Ауди като един от основните си приоритети. Швейцарско-италианският инженер започна да ръководи проекта на германския производител в F1 от началото на август.

„От няколко седмици съм там, така че е още рано. Това определено е нещо, което трябва да преценим. Дали ще се стремим към опит, или към нещо друго?“, сподели Биното.

„Това е проект, който има  дългосрочна цел. Затова [въпросът е] кое е най-доброто за нас от сега до крайната ни цел? Дали е свързана с краткосрочен опит и след това преминаване към нещо друго? Трябва да вземем решение. Мисля, че сега не сме в състояние да отговорим на това.“

„Със сигурност изслушваме всички потенциални пилоти. Преценяваме какви са плюсовете и минусите за най-добрия компромис“, добави ръководителят на Заубер.

Най-логичната опция за Ауди е да задържи Ботас. Опитният финландец многократно изрази желание да бъде част от проекта на марката. Биното обаче иска да разгледа и някои други опции, преди да вземе окончателно решение.

Ауди може да заложи и на някой млад състезател. Сред опциите за марката са Тео Пурчер и Габриел Бортолето. Французинът е част от академията на Заубер и е тестов и резервен пилот на тима. Бортолето пък прави много силен сезон във Формула 2. Бразилецът обаче е под крилото на Макларън, което може да затрудни Ауди

Останалите опции за Ауди са Лиам Лоусън и Мик Шумахер. Новозеландецът обаче има договор с Ред Бул и вероятно ще кара един от автомобилите на австрийската компания през 2025 г. В същото време Шумахер беше пренебрегнат от някои тимове и едва ли ще бъде избран от Ауди.

„Тео е нашият резервен пилот, така че вече е част от семейството по някакъв начин. Няма съмнение, че е в нашия списък“, каза Биното.

„Габриел се справя много добре в F2. Мисля, че показа, че е голям талант. Със сигурност гледаме това, което прави, както гледаме и към много други пилоти. Не смятам, че това са единствените имена, върху които насочваме вниманието си.“

„В списъка има много имена с голям потенциал, с голяма експертиза и с голям опит. Отново става въпрос за това, че трябва да преценим кое е най-важно за нас в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план и да тръгнем към ясен план. За момента нямам отговор на това нещо“, добави ръководителя на Заубер/Ауди.

Биното добави, че е важно проблемите с пилотския състав да бъдат решени възможно най-скоро. Така ще се избегне разсейването на Заубер от продължаващите спекулации.

„Без съмнение ще вземем решение възможно най-скоро. Трябва да подготвим отбора за следващата година и за бъдещето“, обясни Биното.

„Трябва също така да спрем всякакви спекулации, защото това не е в наш интерес. Но засега няма решение за това какво ще бъде най-добро за нас“, заключи той.