Начало Рали Авджъ начело след първата отсечка на рали Сливен

Авджъ начело след първата отсечка на рали Сливен

153
0
Робер Консани

Явгиз Авджъ (Форд Фиеста S2000) е начело в рали Сливен (11-ти кръг от Intercontinental Rally Challenge) след първата отсечка на състезанието, която се проведе тази вечер. Етапът бе 1,91 км и турчинът, който взе първа победа в IRC в Украйна по-рано през септември, бе най-бърз.

Пламен Стайков/Слав Ландов (Mitsubishi Lancer Evo 9 R4) бяха с най-добро време в шейкдауна по-рано днес. Победителят от рали Стари столици премина през 5,45-километровото трасе за 2:26.7 минути и с това време победи всички автомобили S2000. След Стайков, който се откъсна напред, с доста близки времена се наредиха три други български екипажа – Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Skoda Fabia S2000) с 2:29.1 мин, Петър Гьошев/Димитър Спасов (Peugeot 207 S2000) с 2:29.8 мин и Крум Дончев/Петър Йорданов (Peugeot 207 S2000) с 2:30.5. Отлично време даде и Игнат Исаев/Милен Илиев (Mitsubishi Lancer Evo 9), който с 2:30.7 мин бе най-бърз в Клас 3. При автомобилите с един двигателен мост (Клас 5) очаквано първи бяха Тодор Славов/Добромир Филипов (Renault Clio R3) – 2:34.1 мин.

Първият етап – суперспециалната отсечка „Сливен” – бе по-късно вечерта след официалния старт на състезанието. Авджъ излезе начело с време от 2:00.5 мин. В подреждането за IRC на половин секунда зад него е Марко Темпестини (Субару Импреса R4), следван от Робер Консани (Рено Меган RS). Четвърти е петкратният победител в състезанието Димитър Илиев, а в класирането следват Хари Хънт (Ситроен DS3), Петър Гьошев и т.н.

Отсечката бе спряна за малко след катастрофа на Георги Лазаров, който се удари в дърво. За щастие инцидентът нямаше сериозни последствия.

Чувствам се развълнуван на старта, защото тук карах още в началото на моята кариера, когато се провеждаше рали Албена – коментира Илиев. – Удоволствие е да карам на тези трасета – това са най-техничните отсечки в България. Надявам се, че ще спечелим състезанието, имаме необходимата подготовка за това. Наясно сме, че нашите конкуренти са много силни.

Гьошев сподели, че иска възможно най-добро представяне. Според него ще спечели този, който тактически е разпределил силите си най-добре в ралито.

– За втори път участвам в подобно рали от шампионата IRC, първият път бе в Украйна. Продължаваме да трупаме опит. Рали Сливен е голямо предизвикателство за нас. Предстои ни последния кръг от шампионата на Турция и това състезание ще бъде отлична възможност да се подготвим за него. Ще ни бъде доста трудно заради сериозната конкуренция от българските състезатели. Трябва да подобрявам своето представяне на асфалт – каза от своя страна победителят от предишния IRC кръг в Ялта Ягиз Авджъ.