Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Австрийското правителство гледа благосклонно на F1 старт, в Унгария и Италия също...

Австрийското правителство гледа благосклонно на F1 старт, в Унгария и Италия също искат състезания

826
0
Гран при на Австрия, Ред Бул Ринг, Шпилберг
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Вицеканцлерът на Австрия и министър на спорта Вернер Коглер заяви, че не вижда причина правителството на страната да забрани провеждането на старт от Формула 1 в началото на юли, ако бъдат спазени необходимите изисквания за безопасност. Либърти Медия планира тазгодишният шампионат да започне на пистата Ред Бул Ринг. Компанията, ФИА и отборите работят по това как да се придвижат до трасето, къде да отседнат и всички допълнителни въпроси, свързани с провеждането на надпреварата.

„Не виждам причина да забраним състезанието, ако бъдат спазени всички изисквания”, заяви Коглер

„Искаме то да се случи. Ситуацията е напълно различна от тази във футбола, но е задължително да се съблюдават правилата за социално дистанциране”, допълни той пред ORF.

Шефът на Алфа Таури Франц Тост е уверен, че старт в Австрия ще има.

„Без журналисти и спонсори и ако оставим хората от рекламата и комуникациите вкъщи можем да се съберем в около 55 души на тим. Вече проведох видео конферентен разговор с медицинския ни екип и искам да бъдат направени тестове на всичките ни служители. Моля и останалите отбори да сторят същото. Очаквам отборите от Великобритания да могат да излязат от страната. Ще трябва да потеглят рано и да пътуват като конвой. Още не сме стигнали до планиране на логистиката. В момента изясняваме нещата с Австрия, после ще се насочим към Англия”, обясни Тост.

Междувременно организаторите на Гран при на Унгария обявиха, че продължават да се готвят за състезание на пистата Хунгароринг

Стартът там е планиран за 2 август.

„В Либърти са наясно, че сме готови на всякакви варианти и сме готови да организираме състезание. Всичко зависи от ситуацията в страната. Но сме потвърдили заедно с австрийците и британците, че искаме сезонът да започне. И за правителството, и за Хунгароринг е много важно Гран при на Унгария да се проведе”, обясни главният изпълнителен директор на Хунгароринг Спорт Жолт Гюлай.

Масовите мероприятия в Белгия са забранени до 31 август, но това не е обезкуражило организаторите от Спа-Франкоршамп. От легендарната писта водят преговори с правителството на страната си и Либърти за провеждане на състезанието на 30 август без публика.

Президентът на ACI Анжело Дамиани пък побърза да отхвърли като фалшиви новини появили се слухове за отмяната на Гран при на Италия.

„Не знам откъде се появи това. Убедени сме, че надпреварата ще се състои, въпреки че може да е при закрити врати. Не сме наясно каква ще е ситуацията в началото на септември. Надяваме се дотогава епидемията да е стихнала, а можем да проведем старта и без зрители. Ясно е, че това би ни лишило от важен доход, но този въпрос ще то обсъдим с Либърти”, каза той.