Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Австрийското правителство официално даде зелена светлина на F1 за стартове през юли

Австрийското правителство официално даде зелена светлина на F1 за стартове през юли

2025
0
Гран при на Австрия, Ред Бул Ринг, Шпилберг
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Австрийското правителство одобри официално плановете за провеждане на стартове от Формула 1 в началото на юли. Предварителният календар включва две надпревари на пистата Ред Бул Ринг – на 5 и 12 юли. Състезанията ще са без публика. Австрия е сред страните в Европа, които внимателно вдигат ограниченията, наложени заради пандемията от коронавируса. Световният спорт спря рязко преди месеци и в момента редица първенства се опитват да възобновят условията си при нови условия и мерки за безопасност.

„Организаторите представиха пълен и професионален план. Концепцията (на F1) включва строги хигиенни мерки, както и регулярни тестове и здравни проверки за отборите и служителите им. Координацията между организаторите и регионалните здравни власти ще е от жизненоважно значение”, заяви здравният министър Рудолф Аншобер.

„За здравното министерство концепцията [на F1] изпълнява изискванията за спиране разпространението на коронавируса”, допълни той

По-рано тази седмица той посочи, че процесът на проучване е приключил, но очакваше окончателно решение след ден-два.

Гран при екипите ще са ограничени до 80 души на отбор. Предполага се, че в падока ще има до 2000 човека, които ще трябва да се стараят да спазват социална дистанция. Забранено ще е общуването между отделните тимове. Няма да има моторхоуми.

Официалното потвърждение от австрийска страна, че позволява провеждането на F1 стартове оставя на отборите един месец за подготовка. Очаква се в близките дни ФИА и Либърти Медия да оповестят утвърден календар, в който честотата на надпревари е особено висока.