Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Австрия и Англия може да организират първите 5 старта от сезона!

Австрия и Англия може да организират първите 5 старта от сезона!

1513
0
Гран при на Австрия, Ред Бул Ринг
снимка: Пирели

По специална информация от Виктор Алекян, Виена

Доста екзотични идеи започнаха да обсъждат шефовете на отбори от Формула 1, Либърти Медия и ФИА. В търсене на изход от финансовата криза, в която изпада спортът заради липсата на състезания, се търсят все по-оригинални варианти. Все по-реална става възможността на пистите, които ще приемат състезания, да се прави по повече от една надпревара. След разговорите вчера съветникът на Ред Бул д-р Хелмут Марко заяви по австрийската телевизия, че е много възможно на пистата до Шпилберг да се състоят два старта един след друг.

Според Марко първото състезание може да е на 5 юли, както е планирано в календара. То ще е първо за шампионата, а след това идеята е в сряда да се проведе още една надпревара. По този начин екипите и пилотите просто биха останали в Алпите за няколко дни. Публика вероятно няма да има. Целият персонал на Формула 1 ще трябва да има сертификати, че е без COVID-19. Тези документи трябва да са издадени най-много 4 дни преди влизането в страната. Друг вариант е да се пристигне в Австрия 14 дни преди началото на уикенда и да се изкара карантинен период.

След състезанието в Австрия пък Формула 1 ще се прибере на Силвърстоун

Около тази писта са разположени 7 от 10-те екипа. Ферари, Алфа Ромео и Алфа Таури биха могли да бъдат транспортирани със специален чартър. Обсъжда се в Нортхамптъншир да се проведат още 3 състезания в рамките на 4 седмици! Стартовете на британското трасе биха могли да бъдат на различни конфигурации на пистата. Организаторите засега не са много склонни да приемат подобен вариант. Той ще изисква допълнителни ремонти, които са скъпи. Шефовете на Либърти обаче са готови да отпуснат помощ и естествено да редуцират силно домакинските такси, защото надпреварите ще са пред празни трибуни. Със сигурност няма да може да се правят състезания единствено в обратна посока – заради разположението на бордюрите. Но с нови мантинели и предпазни огради ще се отворят част от съществуващите варианти.

Така ще бъдат спасени поне много от парите от телевизиите. Те ще получат възможно по-голям брой състезания до края на годината. Ще бъдат минимизирани и щетите от страна на спонсорите, чиито лога все пак ще се показват на телевизионния екран. Ще се спестят пари от логистика.

Всичко трябва да се съобрази с възможностите за преминаване на граници. За транспортиране на товари и сега повечето пътища са отворени, но е важно как ще пътуват персоналът, медиите. На по-късен етап ще се обсъжда схема за пакетно придвижване на спорта в Азия, Америка и Близкия Изток.

Междувременно организаторите на Гран при на Белгия спряха продажбата на билети за състезанието на 30 август. Белгийските власти обявиха удължаване на ограниченията за събиране на повече от 100 човека на едно място до 31 август.