Начало Рали Автомобилната федерация ще се отчита всеки месец

Автомобилната федерация ще се отчита всеки месец

38
0

Финансов отчет за паричните потоци в автомобилната федерация да се прави всеки месец и да се публикува на сайта на БФАС предложи председателят на управителния съвет г-н Александър Александров. Той огласи идеята си пред медиите на пресконференция в БТА днес.

По този начин ще се осигури прозрачността, обещана от Александров по време на предизборната му кампания преди да оглави федерацията на 18 октомври 2011 г. В края на ноември излезе и официалното решение на Софийски градски съд, с което промените бяха вписани в регистъра и Александър Александров и новият управителен съвет започнаха работа.

Подобна политика би трябвало да намали възникналото напрежение, появило се сред част от клубовете, които са притеснени от увеличаването на таксите за участие и организиране на състезанията. Разпространяващите се слухове за бомбастични изисквания и депозити доведоха до депозирано във федерацията искане на 35 от общо над 80 клуба за свикване на ново общо събрание и оставка на УС на федерацията заради стила и начина на управление.

На свое заседание управляващият орган отхвърли искането, защото то не е придружено с нужната юридическа аргументация и е на основание чл. 23, ал. 1 от устава на БФАС, а тя не отговаря на правното основание за свикване на извънредно общо събрание.

Все пак БФАС свиква редовно годишно общо събрание, което ще се проведе на 7 април 2012 г. със следните точки в дневния ред:

1. Приемане на годишен финансов отчет на БФАС за 2011 г.

2. Приемане на нов Устав на БФАС.

3. Освобождаване и избор на нови членове на Управителния съвет на БФАС.

До тогава ще бъде извършен цялостен одит на БФАС и Рали пул България ЕООД за финансовата 2011 г.

Александров бе категоричен, че повод за напрежението, оставките на членове на управителния съвет и появилите са слухове са силно засегнатите интереси на организатори и клубове, които от години дължат пари на федерацията и не са доволни от новата политика на въвеждане на ред в правилата на този спорт у нас.

Що се отнася до таксите, бе пояснено, че реално увеличението им съвсем не е двойно и при плащане до 31 януари 2012 г. нарастването е минимално за хора, които се занимават с автомобилен спорт.

Новият лиценз на пилотите е за всички дисциплини и международни състезания, а не е основна сума плюс 60 лв. за всяка друга дисциплина и отделно за състезания в чужбина, както беше досега.

Бе пояснено още, че в исканите рекламни площи върху автомобилите се включват и задължителните състезателни номера и мястото за спонсорите на спорта.