Начало Рали Български екипаж в топ 3 на световния еко рали шампионат

Български екипаж в топ 3 на световния еко рали шампионат

59
0

Състезателите на Октан рали тийм Калин Дедиков и Георги Павлов (Great Wall Voleex C30) записаха поредното силно класиране и си гарантираха бронзовите медали в световния еко рали шампионат по време на финалния кръг в Гърция – Hi-tech EKO Mobility rally 2014.

С маршрут от почти 600 километра, в състава на които бяха включени отсечки от ERC Acropolis и гръцкия планински шампионат, средна скорост на лимита на серийните автомобили и несъобразен с трафика в Атина часови график, ралито беше истинско изпитание за състезатели и автомобили. Както подобава за финал на шампионата, всички церемонии, старт, финал, както и закритият парк, бяха разположени на пл. Синтагма в центъра на гръцката столица, което предизвика и голям интерес от страна на публиката.

Българите стартираха уверено в първия ден на състезанието и се движеха плътно зад лидерите в шампионата с малки отклонения от идеалното време, като по средата на деня заемаха пета позиция в генералното класиране. Явна грешка в пътната книга подведе екипажа по време на преминаването на РТ6 Аги Теодори и донесе огромните 1050 наказателни точки, което прати екипажа на осмо място в генералното класиране без шанс за подиум. Организаторите потвърдиха неточността в знаците на пътната книга, но оставиха без последствия временното класиране за етапа.

През втория ден от ралито Дедиков и Павлов нямаха какво да губят и атакуваха във всяка отсечка, борейки се с италианските екипажи Ливерани/Страда и Герини/Барчули и техните турбо автомобили. Екипажът завърши всички отсечки до средата на деня в топ 3. При вторите преминавания взе победи в две от най-трудните отсечки и бе на път да оглави класирането за втория ден след преминаването на последната за състезанието „Агиос Меркуриус”. На старта обаче се разбра, че от съображения за сигурност култовата отсечка от класическото рали Акрополис се отменя от организаторите и екипажите я преминаха като преход.

Перфектните резултати от втория ден не заличиха голямото наказание от първия и българите завършиха състезанието на седма позиция в генералното класиране, четвърта в своя клас. Това добави нови четири точки към актива им за световната купа и подпечата фантастичното трето място, на което те завършиха шампионата. Шампион за четвърта поредна година стана Масимо Ливерани, за когото победата в Hi-tech EKO Mobility rally 2014 беше първа за сезона.

– Това беше най-трудното за нас състезание от шампионата. Имахме желание и възможности да сме отново на почетната стълбичка, но независещи от нас причини ни спряха. Изпълнихме основните си задачи да затвърдим третото си място в шампионата и да докараме българския автомобил до финала в Атина с добро класиране. Миналата година след състезанието в Гърция трикратният тогава вицешампион Герини ни каза, че трябват поне пет години в шампионата, за да имаме шанс за победа и влизане в топ 3. Явно не сме го послушали и още на втората успяхме да се докажем. Ние сме и поредното доказателство през 2014 г., че в българския автомобилен спорт има едно нещо, което е на световно ниво, и това са състезателите – коментираха от екипажа.