Начало Рали Бях прекалено предпазлив във Финландия, призна Латвала

Бях прекалено предпазлив във Финландия, призна Латвала

33
0

Яри-Мати Латвала призна, че е бил прекалено предпазлив по време на рали Финландия. Пилотът на Фолксваген остана втори в домашната си надпревара от световния шампионат, след като взе победи там през 2010, 2014 и 2015 г.

Това бе 80-ти подиум за Латвала с немския тим. След надпреварата във Финландия той е трети в подреждането при пилотите – на 56 точки от Себастиен Ожие и на 11 от Андреас Микелсен, а отборът води при конструкторите с 59 точки аванс спрямо Хюндай.

„Доволен съм от представянето си, въпреки че не успях да направя хеттрик от победи във Финландия. Второ място и точка в пауърстейджа все пак е чудесно постижение. Освен това се изкачих с позиция в генералното класиране. Но като цяло не можехме да сторим нещо повече срещу Крис Мийк. Някак си нямах същия дух за борба като през последните две години”, призна Яри-Мати. „Допуснах грешка твърде рано, загубих 15 секунди. Когато обаче Ожие излетя от трасето, ситуацията съвсем се промени. Бях поставен в различна позиция. Впоследствие бе по-трудно. Може би бях прекалено предпазлив.”

Финландецът поясни, че е мислел както за точките на тима си в класирането при конструкторите, така и за възможността да стопи част от преднината на Ожие: „При това положение не можех да си позволя грешка. Вероятно заради това бях твърде предпазлив през следващите два дни на състезанието. Но в събота сутринта, след първото преминаване на Унинпохя, осъзнахме, че нямаме шанс да догоним Крис. Той и Пол Нейгл свършиха страхотна работа и напълно си заслужиха победата.”

Самият Мийк трудно повярва в собственото си представяне във Финландия: „Резултатът в голяма степен бе предопределен от двете преминавания на Унинпохя. Миналата година при второто от тях Яри-Мати бе по-бърз от мен с 6 секунди, а си мислех, че съм направил перфектната отсечка. Този сезон не можех да повярвам след първото преминаване, че времето ми е с 13 секунди по-добро от неговото!”