Начало Други Българин с победа на световните финали на Red Bull Paper Wings

Българин с победа на световните финали на Red Bull Paper Wings

16
0

Каймакът от най-добрите планеристи на хартиени самолетчета в света се събра в Залцбург (Австрия) през уикенда, за да участва в четвъртите световни финали Red Bull Paper Wings. Състезанието достигна високо авиационно ниво и не разочарова съдиите и зрителите в изложбената зала на Хангар-7.

Общо 46 000 съперници взеха участие в 535 турнира по света. От тях бяха излъчени 200 финалисти, които забавляваха надъханата публика и примамиха медиите със своите отричащи физичните закони демонстрации на изкусно хвърляне на хартиени самолетчета. Без керосин или двигател, а със съвсем обикновен лист хартия формат А4, и пилот, който го прави и управлява достатъчно добре, за да получи световно признание.

Българинът Веселин Иванов задмина шампиона Томас Бек в категорията за „най-далечно хвърляне“. Иванов остана спокоен в тази напечена обстановка и победи с цели 2 м преднина или общо 53.22 м. Сънародникът ни е национален шампион през 2012 г. и това е второто му участие на световните финали. Тази година се класира с 43.75 м и надмина себе си стремглаво с цели 10 м пред очите на света! „Не съм очаквал такова нещо“, каза Иванов през сълзи. „Не мога да повярвам, че победих. Осъществих една голяма своя мечта!“. Веселин получи първата награда в категорията и летя с боен самолет от изложената колекция в Хангар-7 – истински Aplha Jet, един от 480-те, произвеждани между 1973-1991г.

Категорията „Аеробатика“ предложи зрелищни битки с победителя Аведис Чамитчиян, който сякаш отричаше физичните закони и приземи самолетчето с максимума от 50 точки. „Изумен съм“, сподели той. „ Съдиите бяха много точни в своите преценки. Със сигурност ще се върна през 2018 г., за да защитавам първото си място!“

„Като съдии ние трябваше да следим за три основни неща: За конструкцията, за креативността и колко добър е полетът”, каза интернет сензацията Зак Кинг, който бе един от петимата съдии. „Това състезание е страхотно.” Двукратният олимпийски мореплавателен шампион Ханс Петер Щайнахер също беше много впечатлен. „Удивително е как на някои от състезателите им хрумваха сензационни идеи – ето това и търсех. Изумен съм от нивото на креативност в шоуто.”

Финалът за първото място в категорията за самолетче, задържало се най-дълго време въз въздуха, преди да кацне, също бе много напрегнат. Това бе може би най-интересният в историята на световните финали на Red Bull Paper Wings и публиката в Хангар-7 направо изригна. Арменецът Карен Хамбардзумян грабна победата от Ма Ленг (Хонг Конг), със своето 14.36-секундно летене. Японецът Йохей Хайаши бе трети.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter