Начало MotoGP News Байндър е загубил мястото си в MotoGP заради договора с Ямаха

Байндър е загубил мястото си в MotoGP заради договора с Ямаха

256
0
Дарън Байндър, RNF Рейсинг
Дарън Байндър, снимка RNF Рейсинг

Дарън Байндър е загубил мястото в MotoGP заради договора с Ямаха. Това заяви Разлан Разали. Шефът на RNF Рейсинг е сигурен, че южноафриканецът е бил „жертва“ на прекратяването на работата на неговия отбор с Ямаха, тъй като е имал директно споразумение с японския производител.

Байндър направи дебюта си в MotoGP в началото на сезон 2022. Подобно на Джак Милър през 2015-та, 24-годишният състезател се прехвърли директно от Moto3 в MotoGP. Преди това той бе част от екипа на Разали в най-малкия клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ.

По-малкият брат Байндър направи нелошо впечатление през първата половина на изминалата кампания. Първо той финишира 16-ти в Катар и бе толкова близо до зоната на точките. В Индонезия Байндър финишира десети и показа отлична скорост на наводнената писта Мандалика. После той започна серия от шест поредни старта, в които не записа нито една точка.

В средата на сезона стана ясно, че RNF Рейсинг прекратява взаимоотношенията си с Ямаха след края на сезон 2022. Малайзийският отбор също така обяви партньорство с Априлия от следващата година. Това на практика застраши местата на Байндър и Андреа Довициозо, които имаха договори с Ямаха. Италианецът реши да се оттегли от MotoGP след състезанието на Мизано и да продължи кариерата си на друго място.

Същевременно Байндър опита да запази мястото си в кралския клас. Южноафриканецът записа още няколко финиширания в топ 10. В крайна сметка той приключи сезон 2022 на 24-та позиция с актив от 12 точки.

В крайна сметка той бе освободен от екипа на RNF Рейсинг. Екипът на Разали привлече в редиците си бившите звезди на КТМ Мигел Оливейра и Раул Фернандес. Самият Разали призна, че Байндър е загуби мястото си в MotoGP заради директния си договор с Ямаха.

„Преминаването на Дарън в MotoGP беше голям риск както за нас, така и за него“, сподели Разали. „Планът ни за него беше дългосрочен. В този случай изобщо не ставаше дума за това той да дойде и да се превърне във Фабио [Куартараро]. Знаем отлично, че това е невъзможно.“

„Въпреки всичко ние смятахме, че той разполага с всичко необходимо. В крайна сметка Байндър донякъде показа, че има способността да кара мотоциклет от MotoGP, но все още не разполага с достатъчно опит.“

„Наистина не можеш да направиш толкова много за една година в отбор като нашия. Затова първоначалният план беше да продължим да разчитаме на него за още няколко години“, обясни шефът на RNF Рейсинг.

„За съжаление, той е сключил директно споразумение с Ямаха. Ако той беше подписал договор с нас, щяхме да го запазим в екипа дори и след като започнем да използваме мотори на Априлия.“

„В крайна сметка той стана „жертва“ на разногласията ни с Ямаха. Въпреки всички опити от нашата страна, трябваше да прекратим взаимоотношенията си с тях и да потърсим друг производител. От друга страна,  това, което Дарън Байндър направи, е наистина добро. Все пак можеш да очакваш от него, след като той дойде директно от Moto3?“, завърши Разлан Разали.


След като не успя да остане част от MotoGP, Байндър реши да премине в Moto2. Южноафриканецът ще си партнира с Лукас Тулович в новосформирания екип на Intact GP Хускварна. В същото време екипът на RNF Априлия смени своя основен спонсор и вече ще разчита на борсата за криптовалути CryptoDATA.