Начало Рали Българи сред десетте най-добри в Silk Way Rally

Българи сред десетте най-добри в Silk Way Rally

62
0
Иван Маринов,Петър Ценков

Екипажът Петър Ценков и Иван Маринов с Опел Антара RR постигнаха страхотно класиране в Silk Way Rally (Пътят на коприната). Българите се наредиха 10-ти от 88 стартирали автомобила в международния рали-рейд маратон, който се проведе в началото на юли в Русия със старт от Москва и финал в Астрахан.

Надпреварата бе с изключително ниво на участие, като българският екипаж призна, че са били стъписани от броя и качествата на съперниците си.

Надявахме се на повече каране, повече удоволствие. Но виждайки колко и какви екипи са се събрали още не техническите проверки, усетихме как напрежението стана голямо. Пясъчните дюни например също не ги очаквахме. Маршрутът миналата година бе по-твърд и по-бърз, сегашният – напълно различен. Наричам го „див терен“, защото не е обработван по никакъв начин. Беше тежко и за сметка на това дълго рали. Организаторите се бяха постарали да има всевъзможни клопки, но и с това успяхме да се справим. Имахме някои проблеми, които за щастие бяха отстраними – обясни Ценков.

Маринов допълни, че са успели да изградят прилично и равномерно темпо по тежкия маршрут. Етапите със средна дължина 450-500 километра са отнемали около 6,5-7 часа дневно, изисквайки непрекъсната максимална концентрация.

От 88-те застанали на старт автомобили финишираха едва 38, като много от тях отпаднаха още през първия ден на състезанието. Крайната победа взе Жан-Луи Шлесер.

Ценков и Маринов са единодушни, че надпреварата не отстъпва по трудност на рали Дакар, където двамата участваха успешно през януари.

Сега на екипажа му предстои почивка, както и известна работа по колата. Създадена е поетапна програма за оптимизация. Следващото планирано участие е Бреслау – състезанието ще се проведе през септември у нас. Екипът има намерение да кара по-късно и в някое от големите африкански ралита. Засега Дакар е извън плановете.