Начало Рали Българин с второ място в рали рейд в Мароко

Българин с второ място в рали рейд в Мароко

135
0
Olibia Du Maroc,Petar Tsenkov

Пилотът на Зундерт Екстрийм Петър Ценков стана втори в състезанието Olibia Du Maroc в Мароко, кръг от световния рали рейд шампионат. То се проведе в периода 17-23 октомври.

Надпреварата е известна като последния тест за желаещите да участват в рали Дакар и повечето фирмени отбори и частни пилоти правят финални корекции по машините си именно там.

Тази година участие взеха световно известни пилоти като Сирил Депре, Марк Кома, Давид Фретине и Франс Верховен при мотоциклетите като те са с 450-кубикови машини поради новия регламент за Дакар. При автомобилистите присъства целия тим на BMW X-Radi начело със Стефан Петерханзел.

Българинът Петър Ценков стартира с номер 100 от 150 участника, а съотборникът му Тодор Христов пропусна състезанието след лекарска забрана в последния момент. Тя е наложена, тъй като по време на Балкан Офроуд Маратон Христов претърпя контузия на коляното и в следващите два месеца ще се подготвя на облекчен режим.

В първите дни Ценков успя да се справи с навигацията в дюните и се движеше на втора и трета позиция, изчаквайки да атакува в последните два дни. Повреда в окачването в третия ден на 20 км преди финала обаче му изигра лоша шега и получи голямо наказание заради пропуск на контрола.
В тези дни отпадна и един от лидерите при мотористите Давид Фретине, който от тази година е пилот на BMW.

В последните два дни Ценков заложи на сигурна езда и леко увеличи темпото, изчаквайки грешка на конкурентите си. В последния етап със суперскоростни отсечки успя да се пребори с всички съперници, въпреки че загуби време, докато оказваше първа помощ на пострадал руски състезател с ATV.

Сред конкуренция от цял свят Петър Ценков успя при първото си участие в пясъчно състезание да се справи с 2300 км в дюните на Африка.

Състезанието в Мароко беше генерална репетиция преди участието му в рали Дакар 2011, където ще участва заедно с колегата си Тодор Христов. Двамата ще се състезават с машини Can-Am Renegade 800 и ще бъдат в състава на най-големия частен отбор в Европа MD Rallye Sport от Франция.