Начало Рали Българите от Дакар не са наркотрафиканти

Българите от Дакар не са наркотрафиканти

60
0

Хванатият с наркотици камион от Дакар е червен, сервизният на българските участници – бял. Вижте го и на снимките. Днес на импровизирана пресконференция пред Националния стадион Васил Левски, бяха показани всички автомобили на българския отбор участвал в Дакар – състезателната кола, сервизния камион и този, в който са пътували журналистите. Всички са в България, никой не е задържан, арестуван, разследван, дори разпитван…

Мениджърът на отбора Тодор Христов категорично отрече някой от отбора участвал в Дакар,  да има връзка с хванатото огромно количество кокаин. Пред стадиона се събра целият екип, без пилота Орливн Алексиев, който от няколко дни, откакто плъзна слуха, че българския екип е замесен в наркотрафик, обикаля телевизиите.

Истината е съвсем друга. Четирима души от българския отбор замиават на 21 февруари, за да приберат  машините участвали в Дакар. Корабът с автомобилите от ралито Дакар акостира във Франция. При акция френските власти залавят 1 тон и 400 килограма кокаин, скрити в резервните гуми на участници в състезанието. Камионът обаче е съвсем друг, испански, също Mercedes, но 8х8 и от отбора Epsilon. Във Франция са задържани двамата шофьори – Шави Мора, координатор на отбора, и Жорди Баниерес, механик, а по-късно собственикът Давид Оливерас.

Българският отбор и цялата му техника са напуснали пристанището и Франция – без разпити, без обвинения и без обиски. Българският камион дори не е бил  разпечатан. Първите, които свалят лепенките от вратите, са нашите участници. Тодор Христов каза: Не мога да разбера, защо ни свързват с тази ситуация. Изопачиха нещата, че има връзка с участниците от българския отбор. Ако имаше такава връзка щяха да ни арестуват още там или най-малкото да ни обискират. С мен е целият екип, тъй като всички сме притеснени и родителите ни, приятелите ни, и спонсорите. Не сме наркотрафиканти. Не пренасяме дрога. Не са  ни разпитвали. Не са ни арестували. Никои не ни е търсил за разпит в България или за оглед на машините. Тиражират се глупости и простотии и то от държавни служитерли, а хората им вярват.  

Автомобилите пристигнаха в България късно през нощта и още са покрити с пясъка от пустинята Атакама в Чили. Журналистите имаха възможост да разгледат автомобилите и от вътре, а  Тодор Христов коментира: Какво виждате, нашият камион е бял, а не червен като испанския от снимката на МВР. Пристигнахме късно през нощта. Лепенките не бяха пипани, получихме автомобилите така, както ги оставихме. Разбрахме, че в някакъв камион е хваната дрога от медиите, които ни се обаждаха за коментар по телефона, докато пътувахме.