Начало Рали Български отбор стартира в световния еко рали шампионат

Български отбор стартира в световния еко рали шампионат

72
0

Екипажът на Октан рали тийм Калин Дедиков и Николай Китанов взе участие във второто издание на Тесла рали Сърбия. Състезанието е седми кръг от FIA Alternative Energies Cup, където право на участие имат всички легални за движение по пътната мрежа автомобили, задвижвани с алтернативни енергийни източници.

На старта в Ниш застанаха 17 автомобила от категориите VII-хибриди и VIII-други алтернативни горива, като метан, биодизел, пропан-бутан, биоетанол и други. Българският екипаж стартира с новата Дачиа Логан с 1,2-литров бензинов двигател снабден с LPG система Landi Renzo и още в първото си състезание успя да спечели точки за световната купа.

Първият етап от състезанието включваше 416 км по така наречения път на римските императори с маршрут Ниш, крепостта „Феликс Ромуляна”, археологическия обект „Виминациум” и финал в Белград. По трасето бяха разположени пет скоростни отсечки, а общото време за преминаване бе фиксирано на 11:45 мин. Етапът беше спечелен от двукратния световен шампион Масимо Ливерани с Фиат 500 Абарт, задвижван от турбодвигател с биоетанол и метанова система, който единствен успя да премине всички контроли без закъснение. Недобре планираният часови график постави в сложна ситуация всички останали екипажи, които трупаха закъснения на всяка часова контрола.

На стартиралите с №11 българи се налагаше да изчакват преди и след отсечка предните екипажи. До средата на деня това ги забави с над 20 минути. Все пак те успяха да избият част от закъснението и финишираха в Белград на шеста позиция във временното класиране с 16 минути закъснение и 960 точки пасив от шампиона Ливерани. По време на етапа те постигнаха разход 4,91 литра газ на 100 км при смесен цикъл на движение.

Вторият етап от ралито с дължина 205 км включваше класическите отсечки от „Ю-рали” в околностите на Белград, като в него се включиха и автомобилите от категория III-електромобили. Екипажът на „Октан рали тийм” атакува и класирането за световния шампионат по отсечките Авала, Кошутняк и Лисович. При първото преминаване някои от екипажите изпитваха затруднения с навигацията и множеството обратни завои по трасето и натрупаха наказателни точки. Дедиков и Китанов се справиха без грешка със сложното трасе и накрая бяха без наказателни точки. При второто преминаване българите успяха да направят отново много чисто преминаване и като краен резултат завършиха етапа на втора позиция в генералното класиране, само на 14 точки от Ливерани и пред всички останали лидери в световния шампионат. Това придвижи екипажа Дедиков/Китанов до трета позиция в клас VIII и 5-то място в генералното класиране на Тесла рали.

Следващото състезание от Купата на ФИА за алтернативни горива и в програмата на Октан рали тийм е Еко рали България, което ще се проведе на 19-21 юли в София. За него са заявени и всички борещи се за световната титла екипажи.