Начало Рали Български екипажи водят в Balkan Offroad Rallye 2016

Български екипажи водят в Balkan Offroad Rallye 2016

95
0

След два дни доминация на родни екипажи, чуждестранните участници в Balkan Offroad Rallye 2016 дадоха заявка, че не са дошли на ваканция в България, а ще се борят за победата в международния оф-роуд маратон. Тандемите Константин Чолаков/Ивайло Жеков и Дончо Цанев/Ива Бонева все още са на първо и второ място в генералното класиране (след като финишираха съответно на трето и второ място), пилоти от Полша и Германия започнаха да намаляват преднината им. Победата в третия етап на ралито взе полякът Павел Молго с Тойота, а във временната подредба германецът Франк Щенски е на трето място, но намали пасива си от водача на едва 8 минути.

Десислав Славчев и Маргарита Стайнова са другият български тим в топ 10 при крос-кънтри автомобилите, като за момента държат 4-а позиция, на 25 минути след лидера. Молго е плътно след тях, на малко повече от минута.

В класа на SSV бъгитата Цанко Цанков и Зорница Тодорова се завърнаха в битката с етапна победа, но заради проблемите от втория ден са на 11-то място в класа си с пасив от 2 часа на водача Николас Хоогщайнс от Холандия. Васил Томов пък се изкачи до второто място в категорията на ATV-четириколките, но е на 28 минути след лидера Томас Кубиена (Чехия).

При камионите Удо Хайденрайх с уникалния си хибрид между Хамър и Унимог доминира тотално в класирането, след като е единственият от четиримата пилоти, който безпроблемно завършва специалните етапи. В екстремния клас на Balkan Offroad Rallye 2016, етапната победа взе Кристоф Моан, но начело в генералното е сънародникът му Франк Дорел.

В провеждащата се паралелно надпревара за исторически автомобили Balkan Classic Rallye аржентинецът Хорхе Перес Компанк (Форд Ескорт) взе поредна етапна победа, но все още е с пасив от половин час на лидера в генералното класиране Андрю Сидал от Великобритания (Датсун 260Z). Челната тройка при „класиците” допълва южноафриканецът Геоф Бел (Датсун 260Z), а кенийската звезда Карим Висанджи се срина в класирането, след като катастрофира тежко и не успя да завърши етапа.