Начало MotoGP News Баная на полпозишън в Германия

Баная на полпозишън в Германия

189
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели квалификацията за Гран при на Германия в MotoGP. Пилотът на Дукати направи най-бързата обиколка за 1:21.409 мин. Втори на 78 хилядни завърши Лука Марини (VR46 Дукати). Трети остана Джак Милър. Състезателят на КТМ бе на 83 хилядни от времето на Баная.

Гран при на Германия е кръг №7 от сезон 2023 в клас MotoGP от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Състезанието се провежда на пистата Заксенринг с дължина 3.671 км и разположение във федерален район Саксония.

Баная даде осмо време в последната свободна тренировка в Германия. Най-бърз беше Марк Маркес, следван от Алекс Маркес и Йохан Зарко. Най-бързият от вчерашния ден Марко Безеки остана четвърти

Времето преди началото на първия сегмент от квалификацията за Гран при на Германия бе хладно и облачно. Част от трасето все още бе леко мокро заради дъжда, който се изля в ранните часове на днешния ден. Температурата на въздуха бе 17 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 22.

Маркес също участваше в първата част от квалификацията за Гран при на Германия. Пилотът на Хонда не даде достатъчно добро време след края на свободните тренировки. Маркес е един от фаворитите за победата този уикенд, особено като се има предвид успехите му на пистата Заксенринг. Испанецът имаше тежък инцидент със Зарко във втората тренировка, докато днес имаше контакт с Безеки.

Байндър даде най-добро време след приключването на Q1. Южноафриканецът реши да сложи сликове на изсъхващото трасе в Източна Германия. Втори остана Маркес, който също си гарантира продължаване напред в Q2. Първи под чертата остана Маверик Винялес (Априлия), следван Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Аугусто Феранднес (Tech3 GasGas), Мигел Оливейра (RNF Априлия) и Франко Морбидели с Ямаха. Последните три стартови позиции бяха заети от Такааки Накагами (LCR Хонда), Раул Фернандес (RNF Априлия) и Йонас Фолгер (Tech3 GasGas).

Условията на трасето малко се подобриха преди старта на втория сегмент от квалификацията в Германия. Температурата на въздуха бе 19 градуса, а тази на асфалта- 26. Облаците обаче продължаваха да стоят над пистата Заксенринг

Баная повече след първите опити на пилотите в Q2. Същевременно Маркес претърпя инцидент на 13-ти завой. За щастие испанецът успя бързо да се върне в бокса и да се качи на резервния си мотор. Безеки също падна в този участък от пистата в Германия.

С напредване на Q2 в Германия имаше няколко сериозни размествания в подреждането. Марини поведе пред Милър и Зарко. Французинът претърпя инцидент, както и Маркес.

Баная в крайна сметка успя да се опази от падания и записа най-бързия тур в квалификацията за Гран при на Германия. Пилотът на Дукати спечели втори пореден полпозишън на пистата Заксенринг. До него на първа редица застават Марини и Милър.

На втора редица се класираха Йохан Зарко (Прамак Дукати), Марко Безеки (VR46 Дукати) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Зад тях се наредиха Марк Маркес (Хонда), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Брад Байндър с КТМ. Топ 12 допълниха Алейш Еспаргаро (Априлия), Енеа Бастианини (Дукати) и Фабио Куартараро с Ямаха.