Начало MotoGP News Баная очаква да бъде по-конкурентен в състезанието на Рикардо Тормо

Баная очаква да бъде по-конкурентен в състезанието на Рикардо Тормо

253
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная очаква да бъде по-конкурентен в утрешната надпревара на пистата Рикардо Тормо. Пилотът на Дукати не иска да спечели състезанието във Валенсия на всяка цена, но не иска и да натрупа сериозно изоставане от челото на колоната.

Баная пристигна във Валенсия с аванс от 23 точки пред Фабио Куартараро. Италианецът спечели състезанието в Малайзия, докато френският му съперник бе трети. Баная трябва да завърши поне на 14-то място в утрешната надпревара за да си гарантира титлата при евентуален успех на Куартараро.

Пилотът на Дукати даде осмо време в квалификацията за Гран при на Валенсия, докато прекият му съперник от Ямаха- четвърто. Вечерта след първите две тренировки Баная призна, че заради напрежението му е било трудно да натиска в режим на атака за най-добро време. Италианецът смята, че решаващото състезание в неделя вероятно ще бъде по-малко стресиращо за него.

„Мисля, че единствената сесия без подобно [стресиращо] усещане ще бъде състезанието, защото тогава ще се съсредоточа само върху него“, сподели Баная.

„Надпреварата в Малайзия не беше от най-лесните. В крайна сметка спечели, защото бях напълно концентриран върху това, което правех. Може би утрешният ден ще бъде по-добър от сесиите до този момент.“

Баная се бореше с преднината на своето Дукати по време на днешния ден. Италианецът призна, че може да поеме някакъв риск, за да спечели няколко позиции на старта и да избегне хаоса в средата на колоната.

„Със сигурност очаквах малко повече от квалификацията, като се има предвид усещането, което имах миналата година. След края на сесията разговарях с някои други състезатели, които карат Дукати. Подобно на мен, те също се бориха с предницата на мотора.“

„Можете да усещате по-малко, но можете и да спирате по-силно. Странно е, но на тази писта това не ми помага толкова много.  Ще изпитвам затруднения с чисто нови гуми, но с напредване на надпреварата ще ставам все по-бърз“, добави пилотът на Дукати.

„За утре със сигурност трябва да направим нещо. Мисля, че идеите на екипа ми са добри и могат да ми помогнат. Но мисълта ми утре не е да спечеля, а да бъда спокоен и да разбера най-добре работата на мотора и гумите“, продължи състезателят на Дукати. „Със сигурност ще поема някои рискове в началото, защото искам да съм далеч от неприятностите

Баня отхвърли предположенията, че нервите и напрежението са изиграли роля в квалификацията.

„Единственото нещо бе това,  че се опитвах да не поемам никакви рискове. Исках да бъда конкурентоспособен, без да правя грешки, както направихме в Малайзия. Част от моите колеги също са по-предпазливи. Ако погледнем общата картина, виждаме много катастрофи през тези дни, защото асфалтът започва да остарява. Лично аз не мисля, че това се отразява на представянето ми“, завърши Франческо Баная.

Същевременно съотборникът на Баная Джак Милър ще потегли от трета позиция в състезанието на пистата Рикардо Тормо. Австралиецът ще направи всичко възможно да приключи престоя си в Дукати с победа.