Начало MotoGP News Баная: Победата в Австрия бе една от най-трудните за годината

Баная: Победата в Австрия бе една от най-трудните за годината

152
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная заяви, че победата на пистата Ред Бул Ринг е била една от най-трудните за него през цялата година. Пилотът на Дукати реши да стартира с най-меката предна гума на Мишлен. Италианецът водеше през цялата състезателна дистанция и грабна победата в Гран при на Австрия.

В последните обиколки той бе застигнат от прекия си съперник Фабио Куартараро. Състезателят на Ямаха реши да заложи на твърда предна гума на Мишлен и имаше невероятно темпо в последните няколко тура. В крайна сметка световният шампион остана на около половин секунда зад Баная и ограничи щетите на Ред Бул Ринг. Пистата край Шпилберг е крайно неудобна за машината на Ямаха.

„Много съм щастлив. Победата в Австрия бе една от най-трудните за годината. Преди началото на състезанието реших да бъда по предпазлив при избора на предната гума“, сподели Баная.

Но при вчерашните условия изборът ми не бе толкова добър. Очаквах някоя капка дъжд или понижаване на температурата. След това всичко беше наред. Може би беше по-добре да съм със софт, тъй като имах проблеми с предницата на мотора на Дукати при използване на по-твърда смес на Мишлен.“

Но така или иначе съм много щастлив. Миналия уикенд отново се представих на ниво Екипът ми свърши невероятна работа. Бях изненадан, че стартирах по този начин, защото до края на четвъртата свободна тренировка не бях толкова конкурентоспособен и се борех с мотора. Свършихме невероятна работа в събота, която ми позволи да спечеля победата в неделя“, добави Баная.

Съотборникът на Баная Джак Милър финишира на трета позиция. Пилотът на Дукати също потегли с най-меката предна гума на Мишлен и беше близо до миналогодишния вицешампион. В последния етап от състезанието в Австрия Милър отново загуби скорост и загуби позиция от Куартараро. Въпреки това, състезателят на Дукати вярва, че е имал нужното темпо, за да грабне победата.

Откакто се върнах от теста в Барселона имах добро темпо, независимо от обстоятелствата. В крайна сметка отново съм на подиума“, каза Милър.

„Вчера беше страхотно. Разполагах с фантастичен мотоциклет на Дукати, който бе достатъчно добър, за да ми позволи да се боря за победата. Чувствах се така, сякаш трябваше да направя този ход. Баная знаеше намеренията ми в този момент, защото бях зад Енеа. И двамата имахме мека предна гума. Знаех, че трябва да получа малко по-добро охлаждане, за да имам достатъчно сцепление в последните обиколки.“

„Направих опит за атака и не успях да го изпреваря. След това трябваше да вдигна темпото. Изведнъж Баная рязко увеличи скоростта си и печелеше по поне една десета на обиколка.“

По-късно в състезанието наистина започнах да изпитвам затруднения в левите завои, които бяха силната ми страна в началото на състезанието“, завърши пилотът на Дукати.