Начало MotoGP News Баная: Случилото се с Маркес беше състезателен инцидент

Баная: Случилото се с Маркес беше състезателен инцидент

131
0
Марк Маркес и Франческо Баная
Марк Маркес и Франческо Баная, снимка Ред Бул Контент Пуул

Франческо Баная коментира събитията от Гран при на Поругалия. Пилотът на Дукати вярва, че случилото се с Марк Маркес е било „състезателен инцидент“. Баная също така приема решението на стюардите да не налагат наказания заради нелепия инцидент между двамата.

Баная и Маркес се включиха във вчерашната надпревара в Портимао. Двамата световни шампион водеха борба за петото място. Три обиколки преди края Маркес изпревари Баная. Двукратният световен шампион опита атака на завой №5.

Първоначално испанецът отвори малко по-широко завоя, което позволи на Баная да се гмурне в завоя. Маркес обаче тръгна бързо да затваря траекторията. В резултат на това двамата се сблъскаха и не успяха да спечелят точки от надпреварата

Инцидентът беше разследван от стюардите на ФИМ. В крайна сметка обаче никой пилот не беше наказан. Маркес се върна в надпреварата и финишира извън топ 15, докато Баная се оттегли в бокса веднага след катастрофата.

Баная приема решението на стюардите на ФИМ. Пилотът на Дукати обаче е разочарован от факта, че не е получил точки във втория кръг от сезона, точно както миналата година. Тогава той отпадна от Гран при на Аржентина докато се движеше на челна позиция.

„Бях уверен преди старта, защото в спринта и загрявката усещането ми беше добро“, сподели Баная.  „Чувствах се по-добре със сцеплението и всичко беше все по-добре и по-добре. Мислех да направя състезание, в което да атакувам и да се опитам да имам добър контрол върху гумите“, продължи пилотът на Дукати. „Веднага след като стартирах имах повече проблеми. Очаквах да съм по-бърз, но в крайна сметка момчетата отпред бяха прекалено бързи за мен.“

„Просто се опитвах да избегна всичко лошо и се опитвах да управлявам гумите, но [това] беше трудно. Опитах се да бъда колкото се може по-напред. Когато Педро [Акоста] ме изпревари, опитах да контраатакувам, но той беше твърде бърз. А когато пристигна Марк, той просто се опита да изпревари и мина широко.“

„Опитах се да затворя линията. Той обаче я пресече  и се сблъскахме. Това е нещо, което ме ядосва, но е нормално. Случилото се с Маркес беше състезателен инцидент. Като цяло вече не мисля за това и гледам към следващия кръг“, обясни Баная.

Пилотът на Дукати вече изостава с 23 точки от победителя в Гран при на Португалия Хорхе Мартин. Испанецът водеше от старта до финала в надпреварата и не допусна нито една грешка

„Яд ме е, защото завърших с нула точки. Миналата година във второто състезание направих същото [в Аржентина]- завърших с нула точки заради моя грешка.“

„Тази година стана така заради състезателен инцидент. Знаем отлично, че с още 38 състезания все още шампионатът е много дълъг. Аз очаквах и исках да съм по-постоянен с резултатите, а не да започна с нула точки още от второто състезание, както беше миналата година“, каза пилотът на Дукати.

Баня също така отрече, че маневрата му срещу Маркес е била прекалено рискована. Според него испанецът оставил вратата отворена.

„Когато състезателят пред теб, с когото се бориш, мине широко, какво искаш да направиш? Искаш да го изпревариш отново, за да вземеш повече точки. Така че за мен това не беше рисковано“, завърши Франческо Баная.