Начало MotoGP News Баная спечели квалификацията за Гран при на Италия в MotoGP

Баная спечели квалификацията за Гран при на Италия в MotoGP

167
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели квалификацията за Гран при на Италия в MotoGP. Пилотът на Дукати подобри рекорда на пистата Муджело и записа време за 1:44.850 мин. Втори на 79 хилядни завърши Марк Маркес с Хонда. Трети на 0.152 сек. от времето на Баная остана Алекс Маркес (Грезини Дукати).

Баная беше на върха и след края на вчерашните две тренировки. Пилотът на Дукати е основният претендент за победата в домашната си Гран при на Италия. Малко след края на двете тренировъчни сесии стана ясно, че Жоан Мир няма да участва в остатъка от уикенда в Италия. Състезателят на Хонда има фрактура на дясната ръка след падане по време на вчерашната FP2 на пистата Муджело.

Баная даде най-добро време в и последната свободна тренировка. Така той се осигури директно участие във втория сегмент от квалификацията в Италия. Втори и трети завършиха Марини и Куартараро

Времето преди началото на Q1 в Италия беше малко по-хладно в сравнение с вчерашния ден. Температурата на въздуха бе 23 градуса, а тази на асфалта- 30. Над трасето имаше надвиснали облаци, което повиши вероятността за валежи от дъжд. Сесията бе наблюдавана от легендата в MotoGP и многократен победител на Муджело Валентино Роси.

Алекс Маркес и Джак Милър заеха първите две позиции и продължиха участието си в квалификацията за Гран при на Италия. Първи под чертата остана Маверик Винялес (Априлия), следван от Франко Морбидели и Фабио Куартараро с Ямаха. На шеста редица се класираха Такааки Накагами (LCR Хонда), Микеле Пиро (Дукати) и Мигел Оливейра (RNF Априлия). Седмата стартова редица бе заета от Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Раул Фернандес (RNF Априлия) и Аугусто Феранднес (Tech3 GasGas). Последните две места бяха за Лоренцо Савадори (Априлия) и Йонас Фолгер (Tech3 GasGas).

Абсолютно всички пилоти излязоха на трасето след началото на втората част от квалификацията в Италия. Същевременно облаците започнаха да стават все по-гъсти, което създаде предпоставка за валежи от дъжд.

Мартин поведе след първите опити на състезателите, докато Бастиаини падна. Италианецът загуби ценно време докато се върне в бокса и се качи на резервния си мотор. В същото време Баная не бе доволен от действията на Маркес.

До края на сесията Баная записа рекордна обиколка и грабна втори пореден полпозишън от началото на сезон 2023 в MotoGP. До него на първа редица се нареждат братята Марк и Алекс Маркес.

На втора редица застават Джак Милър (КТМ), Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Марко Безеки (VR46 Дукати). На третата редица се класираха Алейш Еспаргаро (Априлия), Йохан Зарко (Прамак Дукати) и Алекс Ринс (LCR Хонда). Топ 12 допълват Брад Байндър (КТМ), Лука Марини (VR46 Дукати) и Енеа Бастианини с Дукати.