Начало Други Баща и син Брандъл ще се състезават в 24 часа на Льо...

Баща и син Брандъл ще се състезават в 24 часа на Льо Ман догодина

48
0
Мартин Брандъл

Бившият пилот от Формула 1 Мартин Брандъл ще участва догодина в 24 часа на Льо Ман заедно със сина си Алекс. 52-годишният англичанин все още участва в различни надпревари и демонстрации, но основно работи като коментатор за английската телевизия ВВС. Твърди се също така, че от Скай (които придобиха правата за F1 във Великобритания) са му предложили контракт за догодина.

21-годишният му син пък премина вече през няколко шампионата с едноместни състезателни автомобили – Формула Палмър Ауди, Формула 2, британската Формула 3. Той се нареди седми в тазгодишната F2 със 112 точки.

За Брандъл старши това далеч няма да е първо участие в Льо Ман: той кара в легендарната надпревара през 1987, 1988, 1990, 1997-1999 и 2001 г. През 1990 г. дори печели с Ягуар. Сега двамата с Алекс ще са с прототипа на Грийвс Моторспорт в LMP2, който бе пръв в класа си и осми в генералното подреждане на тазгодишното издание на 24-те часа. През 2012 г. автомобилът ще е с шаси на Зитек и двигател Нисан.

Неочаквано удоволствие, подсилено от факта, че ще съм съотборник със сина си. Целта е победа в класа ни пред фанатичните зрители на Льо Ман – бе категоричен Мартин.

Баща и син Брандъл не са първото семейство, което ще участва в 24 часа на Льо Ман. Сред най-известните фамилии, карали там, са Марио и Майкъл Андрети, както и Найджъл Менсъл със синовете му Лео и Грег. Световният шампион във Формула 1 за 1992 г. обаче катастрофира по-малко от 20 минути след старта на тазгодишната надпревара.