Начало MotoGP News Бастианини ще се състезава за заводския отбор на Дукати от 2023 г.

Бастианини ще се състезава за заводския отбор на Дукати от 2023 г.

285
0
Енеа Бастианини, Дукати
Енеа Бастианини, снимка Дукати

Енеа Бастианини ще се състезава за заводския отбор на Дукати от 2023 г. Италианецът подписа двугодишен договор с производителя от Болоня и ще си партнира с Франческо Баная.

Бастианини дебютира в MotoGP миналата година с екипа на Авинтия Рейсинг след като спечели титлата в клас Moto2 през 2020 г. 24-годишният състезател от Римини спечели два подиума с мотор Дукати Десмоседичи GP19 и бе един от най-бързите новобранци за сезон 2021.

Тази година той кара за тима на Грезини Дукати и спечели състезанията в Катар, Америка и Франция с мотор от миналата година. До голяма степен това е убедило Дукати да избере Бастианини за заместник на Джак Милър. Австралиецът напуска марката от Болоня в края на тази година и ще поеме в посока КТМ.

В момента Бастианини заема шестата позиция във временното класиране с актив от 116 точки. Италианецът отпадна от Гран при на Австрия след като поражения на предната гума, предизвикани от преминаване през бордюр. Въпреки това той има аванс от 31 точки пред прекия си съперник Хорхе Мартин. Испанецът кара тазгодишен мотор на Дукати и е спечелил само два подиума.

„Изключително съм развълнуван, че от следващата година ще мога да нося цветовете на официалния отбор на Дукати. Това беше моята мечта и сега тя се сбъдва. През тези две години в MotoGP научих и израснах много. Вярвам, че мога само да се усъвършенствам с инженерите и хората от екипа на Дукати. Искам да благодаря на Клаудио, Джиджи, Паоло и Давиде затова, че ми се довериха и ми дадоха тази невероятна възможност. Все пак искам да благодаря и на Надя Падовани и на целия екип на Грезини Рейсинг за страхотната подкрепа, която получих от тях през този прекрасен сезон заедно. Ще се опитам да приключа тази 2022 г. по най-добрия възможен начин, преди да се впусна в новото си приключение като заводски пилот на Дукати. Обещавам, че ще имам пълна отдаденост и правилния екипен дух“, сподели Бастианини.

„Радваме се, че Бастианини ще бъде част от заводския екип. Той е много талантлив пилот, който узря много през тези две години с мотор на Дукати. Той успя да се развие доста бързо и спечели два подиума в дебютната си година в MotoGP. След това взе три зашеметяващи победи тази година с Грезини Рейсинг в Катар, САЩ и Франция. Убедени сме, че догодина той ще може да направи още една крачка напред и да бъде сред главните герои във всяко състезание. Изборът не беше лесен. Енеа и Хорхе Мартин са двама много бързи, талантливи и млади състезатели. Точно затова искахме да осигурим еднаква материална и техническа подкрепа и за двамата. Сигурни сме, че и те ще успеят да покажат целия си талант на пистата“, каза генералният мениджър на Дукати Джиджи Дал’Иня.

Грезини Рейсинг вече намери заместник на Бастианини в лицето на Алекс Маркес. Испанецът реши да започне нова глава в своята кариера следк другодишен престой в тима на LCR Хонда. Същевременно отборите на Прамак и VR46 най-вероятно ще запазят пилотските си състави.