Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без наказание за Хамилтън в Австрия, остава втори на грида

Без наказание за Хамилтън в Австрия, остава втори на грида

2487
0
Люис Хамилтън, Валтери Ботас
Люис Хамилтън и Валтери Ботас; снимка: Мерцедес

Стюардите на Гран при на Австрия разгледаха случаите, при които Люис Хамилтън преминава през зона с жълти знамена и извън ограниченията на десети завой в квалификацията на Ред Бул Ринг. Те постановиха, че срещу шесткратния световен шампион няма да бъдат предприемани допълнителни действия.

По отношение пренебрегването на жълти знамена решението гласи:

„Пилотът спомена, че е преминал зелен светлинен панел в пети завой. Видеото потвърди, че там е имало едновременно жълти знамена и зелен сигнал на светлинния панел, тоест на пилота са били показани противоречащи си сигнали. Взимайки това предвид, стюардите решиха да не предприемат по-нататъшни действия.“

По отношение преминаването на ограниченията в десети завой решението гласи:

„Колата е напуснала пистата. В следващата обиколка не е записано време, така че се анулира само времето в тура, в който е отбелязано нарушението.“

Премахването на това време (1:03.061 мин) не влияе върху класирането на Хамилтън.

„Страхотна работа от Валтери [Ботас] и чудесно начало на сезона за отбора. В последната си обиколка в Q3 се оказах в голям облак прах на излизането от четвърти завой. Първоначално не разбра къде е излетялата от пистата кола. След това видях Валтери, който тъкмо се връщаше на трасето. Цялата ситуация не повлия на моя тур“, обясни Хамилтън.

Ботас от своя страна отбеляза, че спечелването на полпозишъна е било прекрасно

„Липсваше ми това усещане! След квалификацията направо треперех. Има нещо много специално в това да управляваш един болид на лимита. Подготвяхме се дълго време за този момент, без реално да сме наясно къде се намираме. Отборът ни свърши великолепна работа. Още е рано, това бе едва първата квалификация, но съм впечатлен от това какво може да постигне екипът ни“, каза още финландецът.