Начало MotoGP News Безеки спечели старт №1000 в MotoGP, Баная и Маркес отпаднаха

Безеки спечели старт №1000 в MotoGP, Баная и Маркес отпаднаха

511
0
Марко Безеки
Марко Безеки, снимка VR46 Racing Team

Марко Безеки спечели старт №1000 в MotoGP. Пилотът на VR46 Дукати записа втора победа за сезон 2023 в кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм след като триумфира на пистата Льо Ман. Втори и трети финишираха състезателите на Прамак Дукати Хорхе Мартин и Йохан Зарко. Състезание №1000 в MotoGP бе изпълнено с голям брой катастрофи, като сред отпадналите бяха Франческо Баная (Дукати) и Марк Маркес с Хонда.

Днес се проведе юбилейният старт №1000 в историята на кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Домакин на събитието бе пистата Льо Ман с дължина 4.185 км. Малко преди началото на състезанието стана ясно, че френското трасе регистрира най-високата посещаемост в MotoGP- 275 805 души

Времето преди началото на състезанието в Льо Ман бе с частична облачност. Температурата на въздуха бе 20 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 39.

Маркес направи най-доброто потегляне на старта и поведе. Зад него се движеха Байдър, Баная, Марини, Мартин, Милър, Безеки, Еспаргаро и Винялес. В средата на обиколката имаше контакт, в който участваха Байндър и Зарко.

Маркес водеше колоната в първите два тура от надпреварата на пистата Льо Ман. Испанецът бе изпреварен от Милър в началото на третата от общо 27 обиколки. Зад тях се движеха Баная и Винялес. Състезателят на Априлия спечели няколко места след като задмина Марини и Безеки.

В петата обиколка Винялес атакува Баная на 11-ти завой. Световният шампион опита да си върне позицията на следващия завой. Двамата се сблъскаха и паднаха в чакъла, след което станаха и се сдърпаха. Случката между Винялес и Баная бе дадена за разглеждане от стюардите на ФИМ.

Обиколка по-късно имаше нов инцидент на пистата Льо Ман след като Лука Марини допусна грешка в шикана Дънлоп и загуби контрола на своя мотор. Пилотът на VR46 Дукати бе ударен от Алекс Маркес (Грезини Дукати). За щастие двамата успяха да се изправят на крака. Същевременно Безеки зае третото място, записа най-бързата обиколка и започна да преследва Милър и Маркес.

Безеки настигна и направи изпреварване срещу Маркес. Италианецът избута своя съперник извън пистата, заради което трябваше да върне една позиция. От това се възползва победителят от вчерашния спринт Хорхе Мартин. Четвърти се движеше Маркес, следван от Зарко, Фернандес и Еспаргаро.

17 тура преди финала Безеки изпревари Милър след преминаването през старт-финалната права. Пилотът на VR46 Дукати влезе във въздушната струя на австралиеца и поведе. Малко по-късно Милър загуби позиция и от Маркес. Същевременно от състезанието отпаднаха Жоан Мир (Хонда) и Алекс Ринс (LCR Хонда)

Безеки увеличи преднината си в следващите няколко тура от старт №1000 в MotoGP. Втори се движеше Маркес, следван от Мартин и Зарко. Петото място бе заето от Фернандес, докато Милър започна да пропада.

В заключителната фаза от състезанието на пистата Льо Ман Маркес бе застигнат от Мартин и Зарко. По-назад Милър претърпя инцидент в първия сектор на френското трасе. Отпред Безеки водеше с повече от 3 сек. аванс.

Две обиколки преди финала Маркес също отпадна от Гран при на Франция. Пилотът на Хонда изпусна предницата на своя мотоциклет и се озова в чакъла.

В крайна сметка Безеки спечели състезание №1000 в историята на MotoGP. Италианецът финишира пред своите колеги от Прамак Дукати Хорхе Мартин и Йохан Зарко.

Четвърти финишира новакът Адриан Фернандес (Tech3 GasGas), следван от Алейш Еспаргаро (Априлия), Брад Байндър (КТМ), Фабио Куартараро (Ямаха), Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Франко Морбидели (Ямаха). Останалите завършили състезанието на Льо Ман бяха Данило Петручи (Дукати), Лоренцо Савадори (RNF Априлия) и Йонас Фолгер (Tech3 GasGas).

В генералното класиране Баная продължава да води въпреки отпадането си. Пилотът на Дукати има актив от 94 точки. Втори е Безеки с 93, следван от Байндър (81), Мартин (80) и Зарко (66).