Начало Рали БФАС награди 250 пилоти

БФАС награди 250 пилоти

168
0

Традиционната автомобилна гала на БФАС събра отново пилоти и дейци на автомобилния спорт в хотел Кемпински – Зографски. Тазгодишната церемония по награждаването мина под надслов: Пилотите – посланици на безопасно и отговорно поведение на пътя и трасето.  Купи получиха 250 състезатели от 13 дисциплини в автомобилния спорт.

Церемонията започна с минута мълчание в памет на починалия наскоро дългогодишен председател на БФАС и на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев, както и загиналите пилоти Йордан Миланов и Семко Семков.  Специални гости бяха представители на общини – домакини на автомобилни състезания. Вицепремиерът на Република България Томислав Дончев и министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпратиха поздравителни писма до БФАС.

Много купи се раздадоха, много нещо. Всъщност – нищо ново, поне що се отнася в броа на купите. Явно в автомобилния спорт има участници, макар в някои дисциплини те да се броят на пръсти. Все пак председателят на БФАС Радослав Козлеков бе настроен оптимистично: Бих искал да поздравя всички за постигнатите успехи. Искам да споделя и предстоящите предизвикателства, които аз, като председател на БФАС и целият екип на федерацията ще се стараем да постигнем за успешно реализиране на всички шампионати в календара. С партньорството на организаторите и спортните клубове, с преданост и професионален подход към нашите партньори медиите, да направим автомобилния спорт част от сърцата на негово величество Публиката. БФАС е единствената федерация, която обединява 13 дисциплини и която има честта да награждава толкова много шампиони. Тази година се проведоха успешно две нови дисциплини – Рали спринт и V1 Challenge България и чрез тях направихме спортът още по-достъпен до автомобилните пилоти.  Горд съм от организирането на рали Сливен и рали България като кръгове от Европейския рали трофей на ФИА. В плановете на федерацията за следващата година е и още един нов шампионат – Hyundai Trophy Cup с партньорството на Индустриал Комерс – представител на Hyundai за България. Надпреварата ще бъде нова концепция, която ще направи автомобилния спорт достъпен за повече пилоти – професионалисти и дебютанти. През 2015 г. федерацията ще работи още по-усилено в посока спазване на мерките за безопасност при провеждане на състезанията. Нека ние, хората от автомобилния спорт бъдем пример за разумно и отговорно шофиране както на пътя, така и на състезателното трасе. Федерацията ще продължи да работи и развива дейността си с медиите с цел още по-ефективно популяризиране на автомобилния спорт в България.

Освен шампионите и техните подгласници в отделните дисциплини, специални награди получиха носителите на призови места в световни, европейски и национални първенства и трофеи за 2014 г. – Екатерина Стратиева, Крум Дончев и Петър Йорданов, Александър Язов, Николай Златков, Калин Дедиков и Георги Павлов. и много други шампиони. Купи получиха още и пилотите от дисциплина ендуранс, както и жените и мъжете от дисциплината гимкхана.

Най-новата дисциплина за България – V1 Challenge също отличи своите трима медалисти –  шампиона Искрен Маринов, Костадин Щерев и Диана Стоянова. Кулминацията естествено бе награждаването на пилотите от рали шампионата –  Пламен Стайков и Рафи Кадир (Евроком Рали Тим) с Мицубиши Лансер Ево 9,  Крум Дончев и Петър Йорданов (Глобул Рали Тим) с Форд Фиеста Р5 и Антон Титов и Венцислав Мирчев (Октан Рали Тийм) със Ситроен ДС3 Р3Т. Пистарите в отделните категории също получиха отличия, а също и топ 3 на планинското – Любен Каменов, Христо Манолов и Ивелин Чапанов.