Начало Избрани Бин Сулайем: Без правила F1 може да се превърне в WWE

Бин Сулайем: Без правила F1 може да се превърне в WWE

830
0
Стефано Доменикали и Мохамед Бин Сулайем, ФИА
Стефано Доменикали и Мохамед Бин Сулайем, снимка ФИА

Президентът на ФИА Мохамед Бин Сулайем обобщи първата си година начело на ръководния орган. Бившият рали пилот отправи предупреждение, че F1 се нуждае от по-строг контрол, за да не изпадне в тотален хаос и да се превърне в WWE.

Бин Сулайем застана начело на ФИА в края на миналата година. 61-годишният специалист наследи на този пост Жан Тод. Французинът реши да се оттегли от ръководството на федерацията след повече от 10-годишно управление.

Още в началото на своя мандат Бин Сулайем направи редица промени в ръководния орган. Сред тях бяха назначаването на първия в историята главен изпълнителен директор, нов генерален секретар [който все още не е обявен след напускането на Шейла-Ан Рао], както и смяна на състезателния директор на F1.

През последните месеци ФИА беше подложена на критики след редица спорове относно начина, по който ръководи състезанията. Федерацията бе разкритикувана и заради цялостното управление на правилата.

Всичко започна с миналогодишното издание на Гран при на Абу Даби. Тогава Майкъл Маси допусна грешка по време на процедурата на движението на болидите зад кола за сигурност. Това позволи на Макс Верстапен да мине пред Хамилтън и да спечели първата си световна титла. Малко повече от месец по-късно Маси бе отстранен от длъжността рейс директор и заменен от Нилс Витик и Едуардо Фрейташ. Португалецът бе отстранен само няколко месеца по-късно заради фиаското с трактора по време на състезанието на Сузука.

Тази година отново имаше редица спорни действия на ФИА в част от състезанията. Сред тях бяха тези в Монако, Италия, Япония и др. Също така много дебати предизвика и начинът, по който ФИА се справи с нарушаването на тавана на разходите на отбора от страна на Ред Бул. Отборът от Милтън Кийнс извърши нарушение, заради което бе глобен от ФИА със $7 млн. и намаляване на времето в аеродинамичния тунел. Нарушението на правилата, свързани с бюджетния лимит, не оказа влияние върху резултатите на отбора през 2021 и 2022 г.

В края на миналата седмица отново имаше неудобен момент между Ред Бул и ФИА. Тогава шефът на екипа от Милтън Кийнс Кристиан Хорнер излезе на сцената и прие трофея при конструкторите. Британецът спомена объркването по след края на съкратената надпревара в Япония. Същевременно Бин Сулайем взе думите на Хорнер насериозно и от своя страна заяви, че правилата не са създадени от ФИА. Президентът на федерацията дори се пошегува, че трофеите на Ред Бул няма да превишат границата на харчовете за тази година.

Въпреки неприятната ситуация, Бин Сулайем заяви, че в момента F1 „се намира в най-високата си точка на развитие.“

„F1 се намира в най-високата си точка на развитие. В нея винаги ще намерите противоречия. Също така там ще видите, че отборите натискат до краен предел. Те винаги искат да намерят пътя, по който да се движат. Така че това наистина е огромно предизвикателство“, сподели Бин Сулайем.

„Всичко в този спорт е здраво и върви толкова добре. Но виждате, че ние от ФИА също трябва да сме внимателни. Знае, че страната на парите е много важна. Освен това управлението също трябва да е правилно.“

Президентът на федерацията направи сравнение със Световната федерация по кеч (WWE).

„F1 не трябва да се сравнява с WWE. Не може просто тя да съществува без никакви правила и няма как да я има, ако не се правят постоянни промени и актуализации“, заяви Бин Сулайем.

„Какво ще се случи в крайна сметка? Без правила F1 може да се превърне в WWE. Това е федерация, в която няма истинско управление. Според мен, то трябва да е налице.“

Бин Сулайем обясни, че първата му година начело на федерацията е била приятна, но много предизвикателна. „Знаех, че управлението на ФИА е голямо предизвикателство. Искам да я подобрим и да я актуализираме към новата ера. Сега тя е като телефон, който ще изостане, ако не бъде актуализиран. Определено отборите и технологиите вървят доста напред. Ние трябва да сме не просто в крак с това, а дори да ги изпреварваме.“

„Не трябва да забравяме за вратичките в правилата и проблемите с финансите. ФИА наследи някои от проблемите отпреди. Не можеш да взимаш решения, без да отидеш, без да се задълбочиш и да получиш всички факти, а след това да продължиш. Тази една година беше наистина голямо предизвикателство. Не говоря за само за F1, а за ФИА като цяло.“

Бин Сулайем заяви, че сложността на автомобилните състезания винаги ще ги прави по-трудни за администриране от много други спортове.

„ФИА е сложна. Защо? Защото, ако погледнете друга игра, например футбола, искам да кажа, че погледнете регулациите там. Има един размер на вратата, един размер на футболната топка. Също така всички гледат основно нея“, каза президентът на федерацията.

„Но погледнете колко неща има във ФИА. Искам да кажа, вижте картинга и си представете регулациите, които влизат в него. Представете си всички дисциплини тук, забравете за F1 и отидете при ралитата и други подобни. В крайна сметка моята работа е огромно предизвикателство, което е толкова приятно“, завърши Мохамед Бин Сулайем.