Начало Избрани Бин Сулайем: F1 не трябва да бъде напълно затворена за потенциални нови...

Бин Сулайем: F1 не трябва да бъде напълно затворена за потенциални нови участници

505
0
Мохамед бин Сулайем
Мохамед бин Сулайем; снимка: Майкъл Потс

Мохамед бин Сулайем отново коментира темата за влизане на нови отбори в F1. Президентът на ФИА разбира притесненията на настоящите екипи от световния шампионат след стартирането на процедурата по „изразяване на интерес“. Но от друга страна, Бин Сулайем призова F1 да не бъде напълно затворена за потенциални нови участници в бъдеще. Разбира се, всеки нов тим трябва да отговаря на всички критерии, поставени от ФИА и ръководството на Формула 1.

ФИА официално откри процедура за присъединяване на нови отбори в F1 преди близо 5 месеца. Според различни източници, има няколко отбора, които проявяват интерес и искат да се включват в световния шампионат. Сред тях са Андрети Кадилак, Хайтек, F1 Equal, Panthera Team Asia и др. Най-сериозната кандидатура е на бившия пилот на Макларън, който иска да доведе със себе си Дженерал Моторс. Американската корпорация дори заяви, че разглежда възможността да произвежда задвижващи системи в бъдеще. Разбира се, условието е Андрети Кадилак да получи разрешение за участие в F1.

От F1 неколкократно се обявиха против разширяването на стартовата решетка. Според Стефано Доменикали, настоящият брой на екипите е повече от достатъчен. CEO-то на F1 добави, че не вижда смисъл на грида да има повече от 20 автомобила. Ръководството на Формула 1 дори поиска увеличаване на входната такса за нови отбори. Така трябва да бъдат компенсирани всички настоящи тимове, които ще получат по-малко приходи от наградния фонд при евентуално добавяне на още един или два отбора

ФИА и F1 трябва да обявят до края на месеца дали има одобрени кандидатури. Наскоро Бин Сулайем потвърди, че има няколко отбора, които наистина искат да дойдат в F1.

„Има няколко отбора, които искат да дойдат. Щастливи сме, че проявяват интерес към шампионата Работим по този въпрос заедно с ФОМ и със Стефано Доменикали“, сподели Бин Сулайем.

F1 и ФИА имат право да отхвърлят всеки кандидат. Бин Сулайем заяви, че разбира защо повече от съществуващите отбори не подкрепят разширяването на стартовата решетка.

„Виждам въпросите на екипа. Това е нещо важно. Ние във ФИА също сме загрижени за това“, обясни Бин Сулайем.

Но от друга гледна точка бившият рали пилот смятам, Въпреки това ФИА не може да отхвърли кандидатури, които отговарят на определените от нея критерии.

„Когато говорите за изразяване на интерес, искам да кажа, че все още има дадени разпоредби. Ние можем да спрем кандидатстването и да кажем „не“, защото имаме друг избор. Също така не можем да им откажем, ако кандидатите изпълнят всичко в заявлението. Затова наистина разбирам притесненията на другите отбори, особено когато става въпрос за друг екип. Все пак ние не нарушаваме правилата.“

„Очаквам те да разберат и нашата позиция по този въпрос. Това е начинът, по който можем да продължим напред заедно. Както казах, разбирам ги, но също така съм сигурен, че те ще разберат нашата позиция. Единственото, което няма да правя, е да нарушавам правилата“, обясни Бин Сулайем.

Бин Сулайем също така приветства неотдавнашното съобщение на Хонда. Японският производител обяви, че официално се връща в F1 през 2026 г. и ще работи с Астън Мартин. „С повече производители на двигатели спортът ще стане много по-достъпен. След това ще започнем да говорим за намаляване на цените.“

„F1 не трябва да бъде напълно затворена за потенциални нови участници. В крайна сметка трябва да сме сигурни, че това не е просто затворена писта, която отваряме за големите отбори. Вижте какво се случва при производителите на задвижващи системи. В началото имаше само двама или трима, докато от 2026 г. ще имаме цели шест. Затова наистина съм щастлив от начина, по който върви спорта“, завърши Мохамед бин Сулайем.