Начало Избрани Биното: 5 сек веднага за Шарл, а бедният Перес не можеше да...

Биното: 5 сек веднага за Шарл, а бедният Перес не можеше да поддържа дистанция в Сингапур

13010
0
Матия Биното, Ферари
Матия Биното; снимка: Ферари

Матия Биното бе изключително разочарован от финала на състезанието за Голямата награда на Япония. Шефът на Ферари заяви, че неговият отбор няма да обжалва наказанието на Льоклер, което на практика позволи на Верстапен да си осигури титлата още днес.

Льоклер направи добър старт и атакува Верстапен. Нидерландецът защити лидерството и зае по-добра позиция от външната страна на първи завой. След това отвори комфортна преднина и спечели съкратеното състезание. От своя страна Льоклер започна да изостава заради огромното износване на гумите интермедия и бе застигнат от Серхио Перес. Пилотът на Ферари допусна грешка и мина напряко през шикана в последната обиколка на Гран при на Япония.

Стюардите разследваха случката и санкционираха Льоклер с 5 допълнителни секунди, които го смъкнаха до трето място. По този начин Верстапен спечели втората си световна титла в домашното състезание за Хонда.

Макар пилотите да не изминаха 75 % от състезателната дистанция, F1 реши да присъди пълния актив точки и се аргументира с правилника за сезон 2022.

Шефът на Ферари заяви, че е неприятно изненадан и разочарован от решението на ФИА. Той отбеляза, че на ръководния орган е отнело толкова време да вземе решение за санкцията на Серхио Перес в Сингапур. Мексиканецът спечели на пистата Марина Бей, макар да бе санкциониран от стюардите.

„Те взеха решение много бързо, без дори да изслушат пилотите. 5 сек. веднага за Шарл, а бедният Перес не можеше да поддържа дистанция в Сингапур.“, каза Биното.

„Това се случва само седем дни след Сингапур, където бяха необходими толкова много обиколки, за да се вземе решение. След състезанието трябваше да чуем пилотите, за да вземем просто решение, което беше ясно. От друга страна, днес те го взеха за няколко секунди. [Изненадан съм] от толкова различното поведение на комисарите Сингапур и Япония.“

Биното коментира наказанието на Льоклер и вярва, че той не е спечелил предимство.

„Правилно или грешно беше решението за наказание от пет секунди? Според нас той не спечели предимство. Шарл беше по-напред и запази същата разлика. Все още може да се спори по този случай. В крайна сметка това е начинът, по който те решиха и ние ще го приемем“, добави Матия Биното.

Другият пилот на Ферари Карлос Сайнц отпадна след като катастрофира в първата обиколка на състезанието в Сузука.