Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Биното: Бавенето на финансовите резултати е заради водени зад кулисите разговори

Биното: Бавенето на финансовите резултати е заради водени зад кулисите разговори

2801
0
Матия Биното, Ферари
Матия Биното; снимка: Спас Генев

Отлагането обявяването на резултатите от проверката на финансовите документи на F1 отборите за сезон 2021 налага впечатлението, че някой е нарушил правилата, заяви Матия Биното. ФИА трябваше да оповести резултатите от одита още през юли. Първото отлагане бе за септември, после за началото на октомври, а след това се появи информация, че два отбора са нарушили бюджетния лимит през миналата година. От федерацията съобщиха, че ще оповестят резултатите от проверката днес.

„Интересно е, че отнема толкова дълго време, като се има предвид от колко отдавна се чакат резултатите. Защо се чака толкова дълго? Със сигурност защото зад кулисите се водят разговори. А това, трябва да кажа, превръща спекулациите за нарушения на бюджетния лимит в реална възможност“, заяви Биното

„Според мен тази ситуация просто потвърждава, че има дискусии, защото нещо е неясно. Очаквам пълна прозрачност и яснота. За нас е важно каквото и да е нарушението – ако има такова – санкцията да е значителна. Нашата кола в Япония, която се бореше за максимално добра позиция, е болид, разработен и уважаващ бюджетния лимит. И ние сме наясно колко би променило нещата дори дребно нарушение на ограничението. Споменах, че 5 милиона са около половин секунда (подобрение в скоростта). Дори 1 или 2 милиона биха донесли около 0,2 сек, а това може да е разликата от втори на грида до полпозишън и може би до това да разполагаш с най-бързата кола. Да, става дума за 2021 г. Но предимство тогава води до предимство и в следващите сезони“, каза още Биното.

Вниманието върху това какво ще обяви ФИА и какви ще са последиците, ако има някакви нарушения е огромно. През последния уикенд федерацията бе критикувана отново заради постоянните проблеми с прилагането на правилата. Наличието на трактор на пистата преди пилотите да са се прибрали в питлейна предизвика огромен скандал. Дори дословното прилагане на регламента – на Сузука за присъждане на пълния актив от точки – води до разправии. Оказа се, че намерението на ФИА и отборите е било да се дават по-малко точки за съкратено състезание без значение как приключва. Това обаче не е отразено в правилата.