Начало Рали Битката в Сардиния ще стартира още от квалификацията, смята Хирвонен

Битката в Сардиния ще стартира още от квалификацията, смята Хирвонен

35
0
Мико Хирвонен

Седми кръг от световния рали шампионат – надпреварата в Сардиния – бележи преполовяването на календара в първенството за 2013 г. Екипажите на Ситроен се надяват на силно представяне в него преди кратката лятна пауза, особено като се има предвид, че миналия сезон победители там бяха Мико Хирвонен и Ярмо Лехтинен. Дани Сордо и Карлос дел Барио обаче са също така решени да постигнат успех в предстоящото състезание.

Поредният WRC кръг е с характеристики, които са подобни на тези на Акрополис, макар и не чак толкова убийствено крайни: средиземноморски климат, чакълени отсечки (натоварващи доста автомобили и гуми), компактен маршрут (само 300 км специални етапи). Ралито ще се проведе само в два дни (петък и събота в края на тази седмица). Отсечките са с дължина между 15 и 20 километра, като освен това са добре познати на пилотите. Най-сериозното нововъведение за тазгодишното издание е това, че етапът Галура ще се проведе вечерта по тъмно в събота.

Хирвонен бе финиширал пет поредни пъти втори в рали Сардиния преди миналогодишното издание на състезанието там, когато най-после спечели тази надпревара.

Победата в Сардиния бе един от най-хубавите ми моменти през 2012 г. След серия подиуми натиснах от самото начало там. Единствената ми цел бе да спечеля ралито! Тази година отново започваме от нулата. Смятам, че ще има истинска битка в челото, още от квалификацията, особено като се има предвид, че избираните за старта позиции ще важат само за половината рали. След разочароващ уикенд в Гърция, се надявам парчетата от пъзела да се напаснат и да вземем добър резултат преди лятната пауза – заяви Хирвонен.

Сордо не кара в Сардиния през 2012 г., но пък има две втори места там от предходни сезони. Освен това испанецът се чувства крайно мотивиран преди следващия кръг от шампионата:

В Португалия и след това в Гърция видяхме, че се чувствам доста добре на настилки с добро ниво на сцепление. Това би трябвало да се случи и в Сардиния! Второто място на Акрополис ми помогна да си върна голяма част от увереността след един не особено лек период. И аз като Мико много искам силен резултат този уикенд.

Третият екипаж на Ситроен ще са Халид Ал-Касими и Скот Мартин. Роберт Кубица и Мачией Баран пък продължават програмата си във WRC2 след успеха в Гърция, който бе първа значителна победа за бившия пилот от Формула 1 в рали кариерата му.