Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бившият шеф на Пирели нарече безразсъдни плановете за старт през юли

Бившият шеф на Пирели нарече безразсъдни плановете за старт през юли

684
0
Пирели, Пол Хембри
снимка: Пирели

Бившият спортен директор на Пирели Пол Хембри се изказа изключително остро срещу плановете на шефовете на Либърти Медия, отборите и ФИА Гран при да стартират сезон 2020 през юли в Австрия.

„Не разбирам как е възможно да се планира и обявява подобно нещо, когато цяла Европа още е със затворени граници”, заяви Хембри. Днес той е шеф на клона на компанията за гуми в Южна Америка. „Според мен самата идея за състезание през юли е толкова безразсъдна, колкото безразсъдно е да не се взимат под внимание всички неизвестни около ситуацията в най-близко бъдеще.”

„Ако изобщо Либърти трябваше да пускат някакво официално съобщение, то би трябвало да бъде, че сезонът се отменя. И че се работи по реален план Б, който да гарантира оцеляването на отборите и хората в тях.”

Според Хембри причинената от коронавируса глобална криза може да тласне производителите на автомобили да напуснат F1

Той смята, че Гран при трябва да се адаптира към една евентуална подобна промяна.

„Съществува много реален риск производителите да се оттеглят от Формула 1, за да ограничат разходите и щетите си в тази кризата”, заяви Хембри. „Всички те имат договори с F1, които изтичат в края на тази година. Когато техните бордове открият, че могат да спестят по 300 милиона евро годишно от Гран при, могат просто да кажат, че си тръгват!”

За разлика от Хембри организаторите на кръгове от Формула 1 настояват, че искат стартовете им да се състоят. От Австрия, Великобритания и Испания вече заявиха готовност за надпревари без зрители. Писти извън първенството като Имола и Алгарве са готови да приемат F1. Дори в Италия се надяват да имат шанс да организират състезание на Монца.