Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бившият рейс инженер на Маса: Щеше да е страхотно да спечелим през...

Бившият рейс инженер на Маса: Щеше да е страхотно да спечелим през 2008 г. Но не стана. Люис спечели

2423
0
Фелипе Маса, Роб Смедли
Фелипе Маса и Роб Смедли; снимка: Ферари

Фелипе Маса не спечели световния шампионат през 2008 г., защото пилотът с най-много точки в края на състезателната година взима титлата, заяви Роб Смедли. Бившият състезателен инженер на бразилеца коментира пред подкаста Formula for Success, че в рамките на един сезон пилотите понякога взимат точки, които не са заслужили, а друг път им се отнема спечелен актив. Това се случи малко преди да стане известно, че Маса е завел дело заради изхода от шампионата през 2008-ма.

„Фелипе е един от най-добрите ми приятели. Иска да преследва въпроса – всеки е свободен да прави каквото желае. Аз лично съм човек, който не гледа назад“, коментира Смедли

„Не ми пука какво е станало вчера. Интересува ме какво ще се случи днес, утре и как мога аз да повлияя на това. Фелипе доста ясно показа, че иска да върши нещата по своя начин. Както казва, да търси справедливост и има правото да го стори.“

„Моето виждане по въпроса е, че щеше да е страхотно да спечелим световния шампионат през 2008 г. Но не стана. Люис [Хамилтън] го спечели. Пилотът с най-много точки в края на сезона заслужава титлата, както и да са събрани тези точки. Това е състезанието“, заяви бившият рейс инженер на Маса

„Понякога взимаш точки, които не си заслужил. Друг път ти взимат актив, който би трябвало да е твой. И според мен точно в това е смисъла и защо шампионатът е толкова дълъг, вече с 24 състезания. Защото нещата в рамките на една състезателна година се изравняват. Това е. Не знам как ще приключи цялата тази история. Ще наблюдавам отстрани“, каза още 50-годишният британски инженер.

Смедли и Маса изградиха много близки взаимоотношения, работейки заедно във Ферари. Техни реплики са сред най-прочутите разговори от състезания. Единият е от Гран при на Малайзия през 2009 г. Тогава пороен дъжд прекъсна състезанието и Маса настояваше по радиото да получи бял визьор.

„Фелипе, бейби, запази спокойствие. Носим ти белия визьор. Спокойно. В добра позиция сме, ОК“, бе отговорът на Смедли.

Вероятно още по-известен е разговорът от Гран при на Германия през 2010 г.

„Фернандо [Алонсо] е по-бърз от теб. Можеш ли да потвърдиш, че разбираш това съобщение?“, попита рейс инженерът Маса по радиото.

Съобщението бе кодирана инструкция от бокса и предизвика поредната разправия относно заповедите от тима към пилоти на пистата.