Начало Рали Бломквист срещу Солберг в историческото рали Швеция

Бломквист срещу Солберг в историческото рали Швеция

46
0
Ауди Куатро,Стиг Бломквист

Стиг Бломквист продължава да отбелязва 30-ата годишнина от световната си рали титла през 1984 г. Поредното мероприятие по случая ще е участие в историческото рали Швеция, което е част от поддържащата програма на WRC кръга там, втори в календара за 2014 г.

Бломквист караше една от отварящите Янеррали коли след специална покана от организаторите по повод постижението му отпреди три десетилетия. Той караше в Австрия Ауди Куатро, а в Швеция ще се изправи срещу друг шампион – този от 2003 г. Петер Солберг. Норвежецът, който се състезава от миналата година на раликрос, спечели надпреварата през 2013-та.

Бломквист е истинска легенда на рали Швеция – той печели домашния си старт седем пъти. Първият му успех е от 1971 г., следват победи през 1972 и 1973-та, 1977, 1982 и 1984 г. Последните два успеха са в Куатро и Куатро А2, като този от 1984-та е в шампионската му година.

Един стар шампион срещу друг, още по-стар – шеговито коментира Бломквист задаващия се дуел със Солберг. – Собствениците на колата искаха да участваме и ще го направим. Финансирането на цялото начинание отне малко време, но няма търпение да се състезаваме.

Солберг ще е зад волана на Форд Ескорт, подготвен от компанията на бившия му навигатор Фил Милс – Вайкинг Моторспорт. Той ще е и със специален навигатор – съпругата му Пернила. Петер има победа в Швеция от 2005 г.