Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Болнични, безплатен обяд за служители, заплатата на Нюи – за какво са...

Болнични, безплатен обяд за служители, заплатата на Нюи – за какво са изхарчили Ред Бул парите над лимита?

5508
0
Кристиан Хорнер, Ред Бул, Мохамед бин Сулайем
Кристиан Хорнер и президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Разправията относно бюджетния лимит и разходите на Ред Бул за 2021 г. като че ли тепърва започва. Според заключението на ФИА от проверката на финансовите документи, подадени от отборите в началото на 2022 г., отборът от Милтън Кийнс е единственият, нарушил границата на разходите. От Ред Бул са убедени, че не са допуснали такова нещо. Екипът тепърва ще разглежда изводите на ФИА и ще води разговори с федерацията за перата, по които има различия.

В съобщението на ФИА се казва, че нарушението на Ред Бул е „незначителен преразход“. Това означава превишение с до 5% от цялата стойност на лимита, тоест може да достигне стойност от над 7 млн. долара. Според информация на Ауто Мотор унд Шпорт документите на екипа от Милтън Кийнс са сочели, че отборът е бил с няколко милиона долара под границата.

Въпросът тогава е как от ФИА са установили преразход. Отговорът: от ФИА интерпретирали определени пера по различен начин. Става дума например за пари за болнични, за които се твърди, че не били включени в документите за бюджета. Според ФИА обаче трябва да са там. Говори се още за кетъринг – безплатен обяд за близо 1000 души персонал в Милтън Кийнс

Любопитен е и въпросът с Ейдриан Нюи. Преди време легендарният конструктор имаше желание да се отдалечи от Формула 1, но в крайна сметка остана в Ред Бул. Настоящият му пост е „главен технически директор“. Според някои информации тимът от Милтън Кийнс работи с Нюи посредством консултантски договор, което остава извън бюджетните средства. Според самия тим, цитиран в публикацията на Ауто Мотор унд Шпорт, конструкторът е включен в заплатите с редовен договор, но възнаграждението му не влиза в лимита. Причината е, че 63-годишният инженер бил сред тримата души от ръководния състав на тима с най-висок доход, а тези трима души са извън ограничението.

Каквито и наистина да са спорните точки по повод бюджета за сезон 2021 между Ред Бул и ФИА, то отново се влиза в омагьосан кръг. Тъй като от тима не са съгласни с изводите от финансовата проверка, то случаят ще се разглежда от комисия от 6 до 12 съдии, които се назначават от общото събрание на ФИА

Тоест тимът може да оспорва резултатите от проверката пред… федерацията. Освен това нарушението е нарушение, независимо дали е за болнични и безплатен обяд или за подобрения по колата. Затова и повечето от останалите екипи – далеч не само Ферари и Мерцедес – искат много строги наказания при доказано провинение.

Според немското издание изборът на думи в официалното съобщение от страна на ФИА намеква, че няма да има тежки санкции. Дори отнемане на точки трудно ще повлияе на класиранията през настоящия сезон. Авансът на Макс Верстапен в подреждането при пилотите е 113 точки пред Серхио Перес и 114 пред Шарл Льоклер. При конструкторите разликата е още по-голяма – 165 точки между Ред Бул и Ферари. Говори се, че възможна санкция е глоба – двойна сума на тази, с която е превишен бюджетът. Вариант е също намаление на границата за екипа за следващия сезон, също с двойни средства. Тоест ако нарушението е $2 млн., то глобата или намаляването на бюджета би било $4 млн. Възможно е към това да се добави намаляване на времето за работа в аеротунела.