Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Финансовата проверка на ФИА: Ред Бул и Астън Мартин с процедурни нарушения,...

Финансовата проверка на ФИА: Ред Бул и Астън Мартин с процедурни нарушения, Ред Бул с „незначителен преразход“

5516
0
ФИА
снимка: Спас Генев

9 от отборите във Формула 1 са спазили бюджетния лимит, който важи в спорта от миналия сезон. ФИА най-после оповести резултатите от проверката на финансовите документи на екипите от сезон 2021. Два отбора – Ред Бул и Астън Мартин – са допуснали процедурни нарушения. За Ред Бул се съобщава, че е и с „незначителен преразход“ на средствата. Не се съобщава за наказания. Казва се, че в момента се преценява как да се процедира по-нататък.

„Незначителен преразход“ означава нарушение на бюджетните средства означава до 5% от ограничението. За сезон 2021 това означава около $7,25 млн. За Астън Мартин се казва, че са спазили лимита. По-рано тази година се разбра, че от Уилямс са допуснали процедурно нарушение при подаването на документите. От тима от Гроув закъсняха и бяха глобени с $25 000.

Съобщението на ФИА:

„Отговарящата за бюджетния лимит администрация в момента определя подходящия курс на действие, който да бъде предприет спрямо финансовите правила по отношение на Астън Мартин и Ред Бул. Допълнителна информация ще бъде съобщена в съответствие с регламента.“

„Процедурни нарушения могат до доведат до финансови санкции и/или малки спортни наказания (в случай на наличие на утежняващи фактори). Незначителен преразход (<5% от бюджетния лимит) може да доведе до финансови санкции и/или малки спортни наказания.“

Според правилника за нарушение с по-малко от 5% от ограничението наказанията могат да са порицание, отнемане на точки от конструктора или пилотите, изключване от състезания, ограничение на аеродинамични тестове или глоба.

При обявяването на резултатите от проверката уебсайтът на ФИА се срина. В момента съобщение на страницата все още насочва потребителите към Фейсбук профила на федерацията. Последното съобщение там е поздравление към Макс Верстапен за спечелената вчера втора титла в кариерата му.

Днес сутринта Кристиан Хорнер заяви по BBC Радио 4, че отборът му е спазил бюджетното ограничение.

„Бяхме шокирани от спекулациите и обвиненията, отправени от други отбори. Всичко друго освен финансите ни да са наред, ще е изненада за нас“, каза шефът на Ред Бул.