Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас иска да се състезава в два шампионата догодина

Ботас иска да се състезава в два шампионата догодина

576
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас иска да се състезава в два шампионата догодина. Финландецът разкри, че проявява сериозен интерес към офроуд колоездене и дори планира да се включи в дадени състезания от тази дисциплина. Разбира се, приоритет №1 за Ботас остава участието му в F1 с тима на Заубер.

От известно време Ботас се занимава активно и с колоездене. 34-годишният финландец е почерпил вдъхновение от приятелката си Тифани Кромуел, която е професионален състезател по колоездене. Тази споделена страст е подхранила желанието му да се бори за колоездачна титла отвъд любителските си карания

Целта на Ботас е да участва в световното първенство по колоездене на чакъл на UCI през октомври следващата година. Мястото на провеждане на събитието ще бъде Хале-Льовен, Белгия.

За да си осигури място в световното първенство на UCI Gravel, Ботас трябва първо да се представи отлично в състезание от световните серии на UCI Gravel. Финландецът завърши на първите 25% в своята категория (35-39 г.) Ботас ще попадне в по-голямата възрастова група, тъй като ще навърши 35 години в края на следващото лято.

Сериите UCI Gravel включат общо 24 състезания, разположени по целия свят. Следователно Ботас има достатъчно възможности да докаже качествата си. Десеткратният победител в F1 ще се включи в предстоящото състезание в Аделаида. Понастоящем Ботас и Кромуел прекарват там коледните празници.

Надпреварата в Аделаида на практика ще бъде идеална платформа за Ботас да започне битката към световния шампионат по колоездене на чакъл.

„[Състезанието в Аделаида] е през януари. Аз отивам в Австралия за Коледа, така че се получава идеално“, сподели Ботас.

„Наистина приемам [колоезденето] сериозно. Винаги ще излизам, за да предизвиквам себе си и да извличам максимума от това. Независимо дали става въпрос за резултат, тактика или средна скорост, аз се впускам в това нещо. Нямам нищо против да се нараня. Донякъде ми харесва. Ще се опитам да се класирам за световното на чакъл догодина“, добави пилотът на Заубер.

Това амбициозно начинание е забележителна стъпка за Ботас. Финландецът продължава да разнообразява спортните си занимания и да надскача границите на възможностите си в една доста тежка дисциплина.

Разбира се, F1 остава основен приоритет на десеткратния победител в Гран при. Той се надява Заубер да направи голяма крачка напред след разочароващата кампания през 2023 г.

„В този спорт трябва да се подобряваш навсякъде, като гледаме какви са разликите“, заяви Ботас.

„Няма нищо фундаментално. Хубавото е, че имаме напълно нов автомобил с някои нови идеи и нови хора в отбора. Точно от това се нуждаем сега. Трябва да направим големи стъпки през зимата. Това е ключът към успеха ни в бъдеще“, завърши пилотът на Заубер.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Valtteri Bottas (@valtteribottas)