Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас на полпозишън в Азербайджан, Льоклер катастрофира

Ботас на полпозишън в Азербайджан, Льоклер катастрофира

3718
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка: Мерцедес

Валтери Ботас с Мерцедес ще стартира от полпозишън за Гран при на Азербайджан, 4-и кръг от шампионата на F1. Финландецът беше най-бърз в 3-ата част на квалификацията, като остави зад себе си съотборника си Люис Хамилтън и Себастиан Фетел от Ферари.

В същото време най-бързият пилот в 3-те свободни тренировки Шарл Льоклер с другия болид на Скудерията катастрофира в Q2 на завой 8 и не можа да вземе участие в Q3. Макс Верстапен с Ред Бул остана 4-и. Най-добър от останалите бе Серхио Перес, който зае 5-ото място в решетката.

След първата част отпаднаха Кубица, който катастрофира в самия край, Ръсел, Хюлкенберг, Грожан, Строл. Заради инцидента на Роберт квалификацията беше спряна. За да бъдат възстановени предпазните огради, втората част на сесията се забави с близо половин час.

Най-бърз в първия сегмент беше Пиер Гасли, който използва въздушната струя на колата пред него и спечели няколко десети. Втори остана Льоклер, следван от Хамилтън и Верстапен, които изостанаха на 0.3 и 0.4 сек. Ботас бе 6-и, а Фетел едва 7-и на 0.7 сек.

Във втория сегмент Фетел и Льоклер излязоха с по-бавните гуми медиум, докато Ботас, Хамилтън и Верстапен бяха със софт. Макс постигна най-добър резултат, следван на 0.134 сек и 0.192 сек от Валтери и Люис. Льоклер остана 5-и на 0.6 сек, но Фетел бе с цяла 1 секунда по-бавен от съотборника си и остана извън топ 10.

В нов опит за бърза обиколка с медиум обаче Шарл катастрофира на същото място, където това стори и Кубица – завой 8.

Квалификацията отново беше спряна, а Льоклер определи поведението си като глупаво.

След още около 25 минути забавяне сесията беше рестартирана. Фетел направи 2 бързи обиколки с гумите софт, но записа едва 5-о време. То бе само с 1 десета по-добро от това на Льоклер с медиум.

От квалификацията отпаднаха Гасли, който изобщо не записа време заради наказанието си да потегли от бокса, Магнусен, който се завъртя, Албон, Рикиардо и Сайнц.

В третата част Хамилтън бе категорично най-бърз при първите опити. На 0.4 сек след него останаха Фетел и Ботас. Верстапен бе 4-и на 0.7 сек. В следващия си опит холандецът излезе 2-и, но той не направи повече бързи обиколки.

При вторите опити Фетел се доближи на 0.090 сек от Хамилтън, който веднага след това свали от резултата си 2 десети. Времето на Люис обаче беше подобрено с 0.059 сек от Ботас, който взе полпозишъна. За Валтери той е 2-и за сезона. Себастиан остана 3-и на 0.3 сек от водача. Втората стартова редица допълни Верстапен.

Антонио Джовинаци, който за първи път стигна до 3-ата част на квалификацията, се нареди 8-и, пред съотборника си в Алфа Ромео Кими Райконен.