Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас най-бърз във втората тренировка във Великобритания

Ботас най-бърз във втората тренировка във Великобритания

2016
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка: Мерцедес

Валтери Ботас с Мерцедес беше най-бърз във втората свободна тренировка за Гран при на Великобритания. Финландецът изпревари своя съотборник Люис Хамилтън само с 0.069 сек.

Трети и четвърти в сесията завършиха Шарл Льоклер и Себастиан Фетел с двете коли на Ферари, като изоставането им спрямо лидерите не беше много голямо.

След тях се наредиха Пиер Гасли, Ландо Норис и Макс Верстапен, като последният бе с по-бавните гуми медиум. Пилотите на Ред Бул показаха много добра скорост в дълга серия от обиколки с много бензин.

Очаквано първи на пистата в сесията излезе Кими Райконен след техническите си проблеми в първата. Финландецът бе последван от много от своите колеги.

Начело в класирането в първите минути беше Норис, следван от Квят и Магнусен. Водещите пилоти направиха първите си обиколки в тренировката с гумите медиум. Поведе Ботас, следван от Верстапен, Льоклер и Хамилтън. Фетел пък допусна грешка и не завърши бързия си тур.

Рикиардо се оплака от недозавиване на колата. В следващите опити Ботас подобри още времето си и слезе до 1:27.031 мин. Същото сториха Гасли и Льоклер, но изоставането им беше между 0.6 и 0.7 сек. В своята обиколка Хамилтън сбърка в края на втория сектор и излезе от пистата.

Проблем с предна лява част на колата имаше Льоклер, който се прибра в бокса. В същото време Валтери подобри времето си с още 0.250 сек. Фетел отново се върна на трасето със същия комплект медиум. Той подобри резултата си, но бе на цяла 1 секунда от Ботас.

40 минути след началото на тренировката Ботас сложи меки гуми. В първата си обиколка той не можа да подобри времето си. Това стори Хамилтън също със софт, но изостана с 20 хилядни от най-доброто време на Ботас с медиум. Сериозен прогрес направи Льоклер, който със софт излезе 3-и на 0.2 сек

Хамилтън и Ботас направиха по още 1 обиколка със софт. Люис отново сбърка в секцията от завои Мегътс-Бекетс-Чапъл.

А финландецът подобри с няколко стотни времето си. Зад Льоклер 4-и, 5-и и 6-и бяха Фетел, Гасли и Верстапен. По-късно Норис измести Макс от 6-ото място.

В последния половин час пилотите правиха състезателни симулации с меки гуми и много гориво. Те обаче бяха прекъснати от Даниел Рикиардо, който получи повреда в колата и предизвика режим на виртуална кола за сигурност.

В симулациите много добри времена постигаха пилотите на Ред Бул. Водещите пилоти направиха дълги серии и с тима медиум, загатвайки че може да се опитат да преминат 2-ата част от квалификацията с тях. И съответно да стартират в надпреварата с тях.

При много от състезателите имаше силно износване на предна лява гума. При Ферари деградацията на софт беше много сериозна. В Мерцедес Хамилтън постигаше по-добри времена от съотборника си Ботас.