Начало Избрани Ботас не бърза да се оттегля от F1

Ботас не бърза да се оттегля от F1

360
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас не бърза да се оттегля от F1. Пилотът на Алфа Ромео вярва, че му предстоят още няколко сезона в световния шампионат, през които той ще става все по-добър.

Ботас е един от най-опитните състезатели на стартовата решетка. Финландецът дебютира в F1 през сезон 2013 с Уилямс и остана там до края на 2016 г. След това той прекара пет сезона в Мерцедес. През този период той записа 10 победи и стана два пъти вицешампион.

За съжаление присъствието на Люис Хамилтън от другата страна на гаража Мерцедес попречи на Ботас да добави още победи към рекорда си. Финландецът беше в ролята на втори пилот в Бракли. Като такъв основната му задача бе редовно да пропуска пред себе си Хамилтън при нужда.

Ботас присъства по време на представянето на новия болид на Алфа Ромео. Там той призна, че не очаква да се бори за победи с отбора от Хинвил. Финландецът се надява да се бори редовно за позиции в топ 10 и да бъде близо до отбори като Макларън и Алпин.

„Целта за този сезон е да финишираме по-високо от миналата година и да бъдем много по-постоянни. Миналата година имахме твърде много възходи и падения. Освен това винаги тайно си мечтая за подиум, така че нека да видим какво ще се случи“, сподели Ботас.

Тази година Ботас ще бъде четвъртият най-възрастен пилот на стартовата решетка. Преди него са световните шампиони Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън, както и пилотът на Хаас Нико Хюлкенберг.

Финландецът вярва, че е в перфектна физическа форма и все още разполага с достатъчно скорост и желание да бъде на стартовата решетка в F1.

„Чувствам се добре. Физически се чувствам в добра форма. В колата също се чувствам комфортно. Не съм натрупал никакво сериозно изоставане от началото на кариерата си“, каза пилотът на Алфа Ромео.

„Всъщност винаги съм имал чувството, че от всеки сезон научавам по нещо ново и по този начин ставаш по-опитен и по-добър. Без съмнение вярвам, че мога да остана в F1 още няколко години.“

„Наслаждавам се на състезанията и се наслаждавам на всичко, свързано с F1. Имам много, много години пред себе си, така че нека видим какво ще се случи.“

Ботас е възродил по-голямата част от мотивацията си след като премина в Алфа Ромео. Финландецът призна, че атмосферата в Хинвил е много по-спокойна от тази, която бе когато си партнираше в Бракли с Хамилтън.

„Ако разгледам всичко като цяло по отношение на качеството на живота и щастието, бих казал, че се стресирам по-малко за определени неща. Също така в момента има по-малко външен натиск върху мен“, призна Ботас.

„Определено атмосферата в Алфа Ромео е различна. Разбира се, беше хубаво да мога да се боря за победи в състезанията. В момента работим по този въпрос с отбора. Тук наистина се чувствам много добре и искам да остана колкото се може по-дълго.“