Начало Избрани Ботас: Трябва да се целим по-високо през сезон 2023

Ботас: Трябва да се целим по-високо през сезон 2023

381
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас очаква с нетърпение сезон 2023 в F1. Опитният финландец ще започне втората си кампания с Алфа Ромео и общо единадесета откакто се присъедини към Формула 1 през 2013 г.

Ботас присъства на премиерата на новия болид на Алфа Ромео, който носи името С43. 33-годишният състезател даде специално интервю за сайта на швейцарския екип. В него той коментира как е прекарал зимната пауза и какви са очакванията му за сезон 2023 в F1.

Ботас прекара по-голямата част от своята ваканция в Австралия заедно със своята приятелка Тифани Кромуел. В началото на тази година той се върна в Хинвил и започна подготовката си за предстоящата кампания във Формула 1. Финландецът взе участие и в Състезанието на шампионите. Събитието се проведе в края на януари на сняг и лед в шведския курорт Пите Хавсбад.

„Първо – как мина почивката ви? Напълно зареден ли сте за 2023 г.?

„Имах страхотна почивка, направих доста неща и бях доста активен. Видях нови места, имах достатъчно време за тренировки и в същото време успях да се отпусна. Сега наистина съм напълно зареден и нямам търпение да започна новия сезон“, обясни Ботас.

„Започва втората ви година с този отбор след успешната 2022 г. Къде ще продължите оттук нататък?“

„Трябва да се целим по-високо през сезон 2023. За един състезателен отбор – и за един състезателен пилот – смятам, че желанието да завърши на по-високо място от миналата година е напълно естествено. Направихме доста сериозен напредък заедно и сега има само една посока да следваме. Тя трябва да бъде възходяща както за мен, така и за отбора.“

Ботас коментира първата си година в Алфа Ромео. Финландецът бе с основна заслуга отборът от Хинвил да завърши на шесто място при конструкторите и да се пребори с част от съперниците си в средата на колоната.

„Как се разви отборът през първата ви година в него? Имаше ли някакви значителни промени, в които сте участвали

„Първата година с отбора беше наистина интересна. Беше хубаво да видя ясен напредък още от самото начало. В хода на сезона отборът стана по-силен, а и духът в него нарасна. Има все още има работа за вършене и неща за подобряване, но все пак беше хубаво да се види напредъкът“, каза пилотът на Алфа Ромео.

„Какво очаквате с най-голямо нетърпение през новата кампания?“

„Просто искам да се върна към състезанията. Това очевидно ми липсва, въпреки че направих много готини неща през зимата. Но все пак състезанията са това, което обичам и което очаквам с нетърпение. Нямам търпение да запиша някои добри резултати.“

Ботас коментира и взаимоотношенията си с Гуаню Жу. Десеткратният победител в F1 продължава да си партнира с младия китайски състезател. Пилотът на Алфа Ромео призна, че е бил наистина впечатлен от работата и скоростта на Жу въпреки не толкова големия му опит в шампионата.

„Връзката ви с Жу беше един от най-интересните моменти през сезона. Как всъщност се работи с него?“

„През последната година с Жу се опознавахме все по-добре. Преминахме през възходи и падения по отношение на резултатите. Въпреки всичко спяхме да проведем няколко наистина добри състезания, работейки като отбор. Има страхотно уважение и в двете посоки между нас двамата. Аз бях наистина впечатлен от неговия новобрански сезон. Той определено има голям потенциал. Няма съмнение, че през следващата година той ще бъде още по-постоянен и по-бърз. Преди всичко можем да работим много добре заедно, което е наистина важно за отбора на Алфа Ромео.“

Накрая Ботас заяви, че ще продължава да използва различни дизайни на своята каска в дадени състезателни уикенди.

„Ще видим ли още впечатляващи дизайни на каски от вас?

„Абсолютно! Имам нещо планирано за някои събития, така че ще трябва да изчакате малко преди да ги видите“, завърши пилотът на Алфа Ромео.

Сезон 2023 ще бъде последният, в който базираният в Хинвил отбор ще носи името Алфа Ромео. След това се очаква екипът отново да носи името Заубер преди идването на Ауди през 2026 г. Тази година швейцарците имат нов основен спонсор, което е причината за променената разцветка на болида С43.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Valtteri Bottas (@valtteribottas)