Начало Избрани Ботас: Нуждаем се от голяма стъпка напред през 2023 г.

Ботас: Нуждаем се от голяма стъпка напред през 2023 г.

382
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас разкри очакванията си за това какво може да постигне Алфа Ромео през сезон 2023 в F1. Опитният финландец приключи първата си кампания с отбора от Хинвил и имаше основна заслуга за спечелването на шестата позиция при конструкторите.

Ботас се присъедини към Алфа Ромео в началото на тази година. 33-годишният състезател отвори нова глава в кариерата си след като прекара пет сезона в Мерцедес. Финландецът знаеше много добре, че няма как да се бори за победи и подиуми.

Макар вече да разполагаше с по-бавен автомобил, Ботас се чувстваше по-мотивиран от всякога. Пилотът на Алфа Ромео показа отлична скорост в началната фаза след като спечели точки в шест от първите седем старта. Финландецът дори се надяваше да се бори за четвъртото място при конструкторите.

След това той започна негативна серия след като не спечели нито една точка в 10 поредни старта. По този начин Алфа Ромео се отдалечи от Алпин и Макларън и бе догонен от Астън Мартин. Причините за изоставането на екипа бяха свързани най-вече с редица технически проблеми, както и по-слабото развитие на болида С42. Ботас все пак записа класирания в топ 10 в Мексико и Бразилия, които бяха от изключително значение за швейцарския тим да запази своята позиция при конструкторите и да получи повече пари от наградния фонд.

В крайна сметка Алфа Ромео и Астън Мартин финишираха с актив от 55 точки. Екипът от Хинвил все пак запази шестото място благодарение на петото място на Ботас в Гран при на Емилия Романя. В същото време той завърши на десето място в крайното класиране за сезон 2022 с актив от 49 точки. Финландецът финишира пред пилоти като Даниел Рикиардо, Себастиан Фетел, Пиер Гасли и Кевин Магнусен.

33-годишният състезател призна, че е доволен от постигнатите резултати през тази година.

„Общо взето резултатите на Алфа Ромео не са далеч от това, което можех да си представя за първата ми година в този отбор. Разбира се, това е при един добър сценарий“, сподели Ботас. „Не мисля, че сме далеч от целите, които си бяхме поставили преди началото на сезона.“

Финландецът също така призна, че всички в Алфа Ромео са щели да бъде по-малко доволни, ако бяха загубили шестото място в шампионата на конструкторите. Ботас има големи очаквания за 2023 г, и очаква екипът от Хинвил да направи една голяма стъпка напред в представянето си.

„Нуждаем се от голяма стъпка напред през 2023 г. Смятам, че на този етап това изглежда трудно. От друга страна, никога не бих казал, че това е невъзможно. По-реалистичната ми прогноза е завършвам постоянно всяко състезание в топ 10 и понякога да имам шанс да се боря за подиума. Разбира се, ще се нуждая и от повече късмет, за да успея да се кача на почетната стълбица“, заключи Валтери Ботас.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Valtteri Bottas (@valtteribottas)