Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас няма да се връща в Мерцедес през 2025-та

Ботас няма да се връща в Мерцедес през 2025-та

1463
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Спас Генев

Валтери Ботас няма да се връща в Мерцедес през 2025-та. Финландецът призна, че е водил разговор с Тото Волф по този въпрос. В крайна сметка Ботас е получил предложение за едногодишен договор, което е отхвърлил.

Ботас преживява най-трудния сезон в дългогодишната си кариера в F1. Финландецът се бори с неконкурентния автомобил на Заубер и все още не е спечелил нито една точка от началото на сезона. В същото време той опитва да гарантира бъдещето си в F1. За финландеца няма значение дали това ще бъде в тима от Хинвил или другаде

Финландецът кара за Заубер от 2022 г. насам и изрази желание да бъде част и от проекта на Ауди в F1. Но по всичко изглежда, че Ботас няма да бъде част от отбора след края на сезона. По-рано тази година Заубер обяви привличането на Нико Хюлкенберг. Тимът също така проявява интерес към Карлос Сайнц, Естебан Окон и др.

Ботас прави всичко възможно, за да остане в F1 и през следващия сезон. Опитният финландец води разговори с Алпин и Уилямс. Говори се, че той е близо до завръщане в тима от Гроув и да се събере отново с Джеймс Ваулс.

Друга опция за Ботас е Мерцедес. 34-годишният пилот прекара общо пет сезона в тима от Бракли и записа общо 10 победи. В момента Мерцедес продължава да не обявява кой ще замени напускащия Люис Хамилтън. Освен Ботас, за наследници на британеца се спрягат още Андреа Кими Антонели и Карлос Сайнц.

Наскоро Ботас призна, че е водил разговори с шефа на Мерцедес Тото Волф. Той обаче е отказал офертата за едногодишен договор, предложена му от австриеца. Вместо това финландецът иска да кара за друг тим и да подпише по-дългосрочен контракт.

„Да заема дадено място за една година. Не мисля, че това е нещо, което искам или от което се нуждая в момента“, сподели Ботас.

„Догодина искам нещо многогодишно с ясен план за бъдещето както и [да] работим заедно за това време. Мисля, че това е нещо, от което се нуждая – добро предизвикателство и ясен план.“

„Ако направя само една година, тогава отново се връщам в изходна позиция и гледам какво следва. Аз съм добър приятел с Тото, така че, разбира се, сме говорили за всичко това“, добави пилотът на Заубер.

Ботас отново заяви, че „би било хубаво да има сигурност за бъдещето му в F1“. Именно такъв случаят за него в Заубер. В същото време в Мерцедес договорът му се подновяваше всяка година. Сега обаче той е на път на приключи престоя си в швейцарския отбор

„Винаги съм знаел, че след три години отново ще бъде същото. В крайна сметка е и малко вълнуващо, ако има някаква промяна. Нямам нищо против ситуацията. Тя беше интересна, но искам скоро да я разреша. Тогава отново ще бъда още по-щастлив“, заключи Валтери Ботас.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Valtteri Bottas (@valtteribottas)