Начало Избрани Ботас няма да участва в Състезанието на шампионите

Ботас няма да участва в Състезанието на шампионите

2582
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Мерцедес

Валтери Ботас няма да участва в Състезанието на шампионите в Швеция.  Според предварителния план той трябваше да кара за Купата на нациите в ROC. Пилотът на Алфа Ромео щеше да е съотборник на двукратния световен шампион в F1 Mика Хакинен. След това щеше да се стреми към индивидуална слава в дуелите на надпреварата. 

Ботас взе участие в подготвителните тестове. Там се е видяло колко се е забавлявал в снега, докато е карал някои от машините, които ще бъдат използвани в състезанието.

Въпреки това Валтери не бе видян на официалната пресконференция преди събитието, тъй като Хакинен обяви, че ще си партнира със състезателката от W Series Ема Кимилайнен.

„Валтери имаше ангажимент в последния момент. Заради това трябваше да отмени своето участие“, каза Мика Хакинен.

Двукратният световен шампион и Кимилайнен ще се изправят срещу отбор Великобритания в четвъртфиналите на Купата на нациите. Срещу тях ще се изправят бившият съотборник на Хакинен в Макларън Дейвид Култард и шампионката в женските серии W Series Джейми Чадуик.

Мика е герой за сънародничката си. Тя бе много развълнувана от възможността да се състезава заедно с него.

„Хакинен е герой от моето детство. Днес децата му навършват 8-годишна възраст. Когато бях на тяхната възраст си спомням, че в неделя гледах всяко едно състезание от F1“, сподели тя.

„Винаги си спомням как той изпреварваше няколко пъти от външната страна. За мен е чест да се състезавам редом до него“, завърши Ема Кимилайнен.

Хакинен приветства своята сънародничка и се радва, че има възможност да е в един отбор с нея.

„Мисля, че това е наистина страхотно. Щастлив съм, че имам Ема“, каза той.

„Проследих развитието й в W Series и кариерата й като цяло. Водехме разговор след вчерашното каране и заявявам, че наистина сме много добър екип“, завърши бившият пилот на Лотус и Макларън.

Други известни участници в Състезанието на шампионите са Мик Шумахер и Себастиан Фетел, които представят отбора на Германия. Освен тях участие ще вземат Себастиен Льоб, Матиас Екстрьом, Йохан Кристоферсон, Колтън Херта, Джими Джонсън, Бенито Гера, Том Кристенсен, Петер Солберг, Оливър Солберг, Тими Хансен, Хелио Кастроневес и Дидие Ориол.