Начало Избрани Ботас: Състезанията на Спа винаги са непредсказуеми

Ботас: Състезанията на Спа винаги са непредсказуеми

343
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас коментира предстоящия рейс уикенд в Белгия. Пилотът на Алфа Ромео се надява да пренесе добрата форма, която той и неговият съотборник Гуаню Жу показаха в Унгария. Ботас също така се надява да се възползва от всички възможност, които се отворят пред него и да спечели точки.

Ботас направи добро впечатление по време на състезателния уикенд в Унгария. Пилотът на Алфа Ромео влезе в Q3 и даде седмо време. За нещастие, опитният финландец нямаше особен късмет в състезанието. Първо той трябваше да отвори широко първи завой в опит да избегне инцидента, в който участваха Жу, Даниел Рикиардо, Естебан Окон и Пиер Гасли. След това той се озова на позиция зад Александър Албон. Ботас така и не успя да изпревари състезателя на Уилямс и остана заклещен зад него. Така той остана 12-ти при развяването на карирания флаг и си тръгна с 0 точки от този толкова обещаващ уикенд.

Ботас има добри спомени от Спа. 33-годишният състезател се качи на подиума в Белгия през 2014, 2019 и 2020 г. Макар че сега няма как да запише толкова силен резултат, финландецът се надява да се върне в зоната на точките. До момента той има само два финиша в топ 10

„Състезанията на Спа винаги са ми доставяли удоволствие. Качвам съм се на подиума в Белгия три пъти. Това е чудесно място да завършим първата част от сезона и да се надяваме да обърнем страницата от миналата неделя. Определено очаквахме повече от Будапеща, особено като се има предвид доброто представяне в квалификацията“, сподели Ботас.

„Положителното от всичко е факта е, че получихме потвърждение, че фините настройки, които бяха направени, откакто въведохме новия аеродинамичен пакет, работят. Затова очаквам с нетърпение да се върнем отново на пистата, за да разкрием още повече потенциала на нашия автомобил“, продължи пилотът на Алфа Ромео. „Наистина искахме повече от тези първи единадесет състезания, но сме едва в средата на шампионата и всичко все още може да се обърне в наша полза.“

„Състезанията на Спа винаги са непредсказуеми. Този уикенд също така ще има спринт. Затова ще трябва да сме в най-добрата си форма от самото начало, за да уловим всяка потенциална възможност за добро представяне и да отидем в лятната ваканция с повече точки в актива си“, добави Валтери Ботас.

Съотборникът на Ботас Гуаню Жу също направи страхотно впечатление в Унгария. Състезателят на Алфа Ромео даде пето време и изпревари двете коли на Ферари и Астън Мартин. Жу обаче също нямаше никакъв късмет. Китаецът имаше проблем, който го забави на старта. След това той имаше контакт с Даниел Рикиардо (Алфа Таури), след който получи наказание. Оттък нататък той така и не успя да навакса загубеното и завърши в по-задната част на подреждането

„Гран при на Унгария не премина по начина, по който очаквахме. За съжаление проблем със спирачната система по време на стартовата процедура компрометира моето състезание, както и това на Валтери“, каза Жу.

„Това обаче вече е зад гърба ни. Сега използваме няколкото дни между двете състезания, за да анализираме правилно случилото се. Обикновено Спа бележи началото на втората половина на сезона, докато този път това ще бъде последното състезание преди лятото. Като цяло първата част на сезона беше трудна за нашия отбор, в която със сигурност имахме по-големи очаквания. Въпреки това все още има много възможности да се върнем там, където ни е мястото, като започнем от това състезание“, добави пилотът на Алфа Ромео.