Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Темпото ни бе доста прилично, Хамилтън търси баланс

Ботас: Темпото ни бе доста прилично, Хамилтън търси баланс

1469
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Мерцедес

Втори и трети приключиха петъчния ден на пистата Спа-Франкоршамп пилотите на Мерцедес Валтери Ботас и Люис Хамилтън. Финландецът бе най-бърз в сутрешната сесия и втори в следобедната. Съотборникът му бе в дъното на класирането в първата тренировка – едва 18-ти – и трети във втората.

„Всичко премина доста добре днес“, заяви Ботас

„От класиранията се видя, че битката с Ред Бул отново ще е много близка. Тази вечер ще прегледаме всичко в детайли и ще видим какво бихме могли да подобрим. Темпото и на двете коли в къси и дълги серии бе доста прилично. Винаги е трудно да сравняваш резултатите в тренировки, но поне чувството е добро. Изглеждахме доста бързи на правите. За мен ще е важно да имам достатъчно скорост в първи и трети сектори, за да мога да изпреварвам. (Ботас е с наказание за мелето, което предизвика след старта на Гран при на Унгария – б.р.). Ако обаче вали, ще трябва повече аеропритискане. Така че ще работим сесия за сесия.“

Хамилтън отбеляза, че намирането на правилния баланс за Спа-Франкоршамп е трудно предизвикателство

„Опитахме се да тръгнем в една посока в първата тренировка, но я сменихме за втората. Темпото бе подобно. Пробваш едно нещо и си бърз в първи и трети сектор, но по-бавен в средата. След това опитваш друго и нещата се обръщат. Намирането на точния баланс е наистина сложно. Трудно е също така да натрупаш информация в тези кратки сесии, но работим по възможно най-добрия начин. Поне беше сухо през повечето време. Приличен ден като цяло, но колата не бе съвсем добре настроена, така че трябва да потърсим оптималния вариант.“

Седемкратният световен шампион отбеляза също така, че има сериозни неравности в Червената вода. Той предположи, че промените по настилката се дължат на скорошните наводнения в региона.

Отговарящият за работата на пистата Андрю Шовлин отбеляза, че в Мерцедес са сравнително доволни от свършената работа.

„Трудно е да се каже в каква позиция точно се намираме. На това трасе мощността е от значение и различните режими могат да доведат до сериозни разлики във времената. Колите обаче изглежда работят добре. Имаме работа по баланса, а Люис бе с вибрации в дългата си серия. Времето е трудно предвидимо за повече от 30 минути напред, така че планирането за квалификацията и състезанието ще е сложно. Но това е нещо обичайно тук“, каза още Шовлин.