Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас за срещата с Ваулс в Уилямс: Свърши ми кафето, а Джеймс...

Ботас за срещата с Ваулс в Уилямс: Свърши ми кафето, а Джеймс е добър приятел и прескочих да взема малко

1716
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Майкъл Потс

Валтери Ботас е един от пилотите, чиито договор е до края на 2024 г. и си търси място във Формула 1. Финландецът бе засечен вчера в моторхоума на Уилямс, където проведе 15-ина минутен разговор с шефа на тима Джеймс Ваулс. Ботас бе пилот на тима от Гроув преди да отиде в Мерцедес. С Ваулс пък се познава прекрасно от Бракли, където британският инженер дълги години бе главен стратег. Валтери отказа да даде подробности за срещата им, когато бе попитан за нея след квалификацията за Гран при на Емилия Романя.

„Свърши ми кафето, а Джеймс е добър приятел и прескочих да взема малко от тяхното“, бе отговорът на Ботас

„Говорихме си за нормални неща, за живота. Разбира се, че като си на пазара, проверяваш какво налично има. Това е съвсем обичайна ситуация“, допълни финландецът.

Ботас каза също така, че целта му определено е да си намери място във Формула 1. Той сподели по-рано, че дори дава приоритет на дължината на договора, а не толкова на силата на колата. В Гран при екипите, които са в състояние да създадат болид, с който да се печелят състезания и шампионати, са по-малко от половината.

„Моята работа е да се постарая да извлека максимума от ситуацията. Не ми трябва едногодишен контракт, колкото да се задържа тук. Искам дългосрочен проект с ясни цели и уважение към това, което мога да върша. Това е основното. Ясно е, че колкото по-бърза е колата, толкова по-добре. Но главната цел е сигурност за идващите години. Няма паника. 99% съм сигурен, че ще имам нов договор“, каза Ботас.

Според непотвърдена информация финландецът е близо до сделка поне за 2025 г. Смята се, че освен Уилямс интерес проявява и Алпин

Опитът на Ботас е изключително важен като се има предвид, че скоро ще има нова промяна в правилата. Задвижващите системи ще са нови от 2026 г., а това ще наложи и изменения в автомобилите.

Ваулс каза по-рано на Имола, че обмисля три варианта за втория кокпит в Уилямс. Алекс Албон преподписа с екипа през седмицата преди уикенда за Гран при на Емилия Романя. Шефът на отбора от Гроув познава чудесно Ботас и цени начина му на работа.

Нещата при Алпин са по-неясни. Там и двамата настоящи титуляри – Естебан Окон и Пиер Гасли – са с договори до края на настоящия сезон. Неофициално и двамата си търсят друг отбор. Отношенията им не са сред най-добрите. Вчера на Имола отново имаше разправия – Гасли се възмути, че е негов ред да получава предимство, а отново Окон е бил пуснат пръв. Самият екип е в неясно положение след поредните смени на мениджмънта миналата година.