Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас загубил 5% притискаща сила след инцидента с Фетел

Ботас загубил 5% притискаща сила след инцидента с Фетел

94
0
Валтери Ботас,катастрофа,Себастиан Фетел

Валтери Ботас е загубил 5% притискаща сила след инцидента със Себастиан Фетел в първата обиколка за Гран при на Франция. След контакта между двамата пилотът на Мерцедес беше със спукана задна лява гума и докато стигне до бокса за смяна е получил сериозни повреди по пода на колата. Той все пак се върна в състезанието и завърши 7-и, но нямаше темпото на Фетел, който финишира 5-и.

„Валтери загуби около 5% притискане, обясни инженерът на Мерцедес по операциите на пистата Андрю Шовлин. – Но това не дойде от контакта с Фетел, а от спукването на гумата. Тя започна да се разпада и да удря пода по пътя на Валтери към бокса, което причини повредите по него.

Основният проблем беше, че не просто отделни елементи от пода бяха отчупени, а че те се движеха в различни посоки. Това водеше до различна загуба на скорост в едни и същи завои. Колата стана непредвидима, тъй като в определени завои в определени обиколки тя беше добре, но в други обиколки на същите места не беше така. Имаше голяма нестабилност и загуба на сцепление в задната част.“

Шовлин заяви още, че причината тактиката на Ботас да бъде променена от 1 към 2 спирания в бокса е била да се избегне риска от това гумата да гръмне. Нещо, което се случи на Ланс Строл в края на състезанието при опитът му да изкара почти цялата дистанция с един комплект гуми софт. Освен това заради повредите по пода задните гуми са се износвали по-бързо от очакваното.