Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Брандъл: F1 трябва да помисли много внимателно, преди да се откаже от...

Брандъл: F1 трябва да помисли много внимателно, преди да се откаже от Монако

1344
0
Монако, Монте Карло
снимка, Спас Генев

Мартин Брандъл коментира бъдещето на Монако в F1. Според него, ръководството на световния шампионат „трябва да помисли много внимателно“, преди да се откаже от състезанието в Княжеството. Брандъл също така каза, че F1 трябва да балансира календара и да има както нови състезания, така и класическо като това в Монако.

Монако е едно от историческите надпревари в календара на F1. Княжеството е част от графика на световния шампионат от 1950 г. насам с малки изключения.

Надпреварата в Монако е известна като „Перлата в короната“ заради историческото си минало, лукс, блясък и разкош. Събитието се ползваше и с огромни привилегии допреди няколко години. Те включваха самостоятелно телевизионно отразяване, добавянето на различни спонсорски лога. Организаторите в Монако също така не плащаха такса за домакинство допреди няколко сезона

В момента F1 разширява глобалния си обхват. Ръководството на шампионата приоритет на събитията с по-високи приходи. Затова бъдещето на Гран при на Монако е поставено под въпрос. Благодарение на емблематичния си статут и трайната си популярност сред феновете и пилотите, Монако остава ценен актив за F1.

Но запазването на традициите и историята може да стане все по-голямо предизвикателство за Княжеството с всеки изминал сезон. Миналия месец F1 организира състезание в Лас Вегас. Американският град е известен център за развлечения и на практика е еквивалент на Монте Карло. Популярността на събитието в Лас Вегас също оказва натиск върху Монако.

Брандъл коментира темата относно бъдещето на Гран при на Монако. Британецът познава отлично пистата в Монте Карло, тъй като е карал в F1 от 1984-1989 и от 1991 до 1996 г. Подобно на повечето настоящия и бивши пилоти от Формула 1, той също е голям фен на трасето в Монако.

„Мисля, че вече имаме много скъпоценни камъни в короната си“, сподели Брандъл. „Когато аз се състезавах, Монако беше единствената перла. Сега имаме тези невероятни места като Сингапур и Абу Даби, Джеда и Бахрейн, Маями, Вегас и т.н. В същото време Монако се изправяше срещу трасета като Хокенхайм, Силвърстоун и какво ли още не.“

Дългосрочното оцеляване на Монако може да зависи от способността му да намери баланс между запазването на уникалната си идентичност и адаптирането към променящите се изисквания на F1. Не е тайна, че характеристиките на пистата не са никак подходящи за последните поколения болиди в F1. Липсата на дълги прави пък прави изпреварванията по тесните улици много трудни.

Брандъл предполага, че спортът също ще трябва да даде своя принос. Бившият пилот от F1 предложи комбинация от традиционни състезания и събития от най-ново поколение

„Мисля, че трябва да се намери баланс между историята и наследството на F1. Имаме 73-годишно наследство. Можеш да направиш колкото си искаш нови писти, но ще мине още толкова време, преди  те да имат такъв архив от рода на Спа, Монца, Сузука или Силвърстоун.“

„Според мен има място и за двете неща. Разбира се, ситуацията в Монако е друга. Понякога там има мокри състезания, коли за сигурност или червен флаг, които напълно зареждат това събитие. Разбирам, че в деня на състезанието може да е скучно и на практика квалификацията е по-вълнуваща. F1 трябва да помисли много внимателно, преди да се откаже от Монако“, завърши Мартин Брандъл.